ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit Poll: Οι φόβοι για νέο φιάσκο, παιχνίδι στα χέρια των ψηφοφόρων

Exit Poll: Οι φόβοι για νέο φιάσκο, παιχνίδι στα χέρια των ψηφοφόρων

Το τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν αυτή την Κυριακή στη διεξαγωγή των exit polls, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο το ποσοστό λανθασμένης εκτίμησης, προετοιμάζουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Το τρίτο κατά σειρά φιάσκο σε ισάριθμες τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που προκάλεσε και την πρόθεση της κυβέρνησης για την αναζήτηση ευθυνών, έχει κάνει τους υπευθύνους των εταιριών να «τρέμουν» ενόψει μιας νέας αποτυχίας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ο φόβος ότι μεγάλο ποσοστό που καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ρίχνοντας στην κάλπη τη δεύτερη ψήφο τους, προτιμούν να δηλώσουν άλλη προτίμηση έναντι αυτής που έκαναν εντός των εκλογικών κέντρων.

Ουσιαστικά, στη διαδικασία του Exit Poll, ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων αντιδρά έναντι των εταιριών με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά εδώ και πάρα πολύ καιρό στις τηλεφωνικές κλήσεις για τις απλές δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν πέσει και αυτές στο... κενό. Και δεν αποκλείεται αυτός ο τρόπος αντίδρασης των πολιτών να κορυφωθεί, κάτι που αν συμβεί και οδηγήσει και αυτή τη διαδικασία εκτός πραγματικότητας, ίσως σημάνει και το πιθανό τέλος διεξαγωγής...

Γι' αυτό και ο προβληματισμός είναι εξαιρετικά έντονος και εκφράζεται από όλες τις πλευρές, ενώ εντονότατη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η αντίδραση των καναλιών, αφού για τη διεξαγωγή και προβολή των exit polls δαπανήθηκαν ουκ ολίγα χρήματα.

Από την πλευρά των εταιριών, πάντως, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι αυτή την Κυριακή, τόσο για τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές στην Αττική, όσο και -κυρίως- για τις Ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα που θα μεταδοθούν στις 19.00 από τα κανάλια θα είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος και μόνο...