ΕΚΛΟΓΕΣ

Independent: Eνδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από ΕΕ

Independent: Eνδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από ΕΕ

Σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτιμά άρθρο υπό τον τίτλο «Greece elections: Syriza party tops polls raising fears that a win will lead to 'devastating' European exit», που δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Μεταξύ των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ ανά μήνα και θα καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα επαινέσει την Αθήνα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους ότι εάν έρθει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να προκληθεί τεράστιο πλήγμα, με σχολιαστές να αναβιώνουν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», με πιθανό συνεργάτη συνασπισμού το νεοϊδρυθέν κόμμα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, επισημαίνεται στην «Independent».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής θα μπορούσε να αποτελέσει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία του οποίου παράμεινε στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο και μισό, και που αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.