ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2019: Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

Δημοτικές εκλογές 2019: Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι
Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο)

Δημοτικές εκλογές 2019: Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές 2019, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν πού ψηφίζουν από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου πρέπει να συμπληρώσουν επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας (προαιρετικά) και έτος γέννησης. Εναλλακτικά, όσοι τυχαίνει να έχουν ειδικό εκλογικό αριθμό, μπορούν να τον συμπληρώσουν μαζί με το επώνυμό τους για να μάθουν πού ψηφίζουν.

Η ψηφοφορία στις 26 Μαΐου ξεκινά στις 7:00 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 19:00.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου της χρονιάς των εκλογών.

Δικαίωμα ψήφου έχουν επίσης πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, πληρούν τα παραπάνω ηλικιακά όρια, δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ανήμερα των εκλογών, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους προκειμένου να ψηφίσουν. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή έχει η εφορευτική επιτροπή, η οποία θα δώσει στον ψηφοφόρο έναν φάκελο υπογεγραμμένο και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών.

Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει με σταυρό μέχρι και τέσσερις υποψηφίους του συνδυασμού που ψηφίζει.

Τα ψηφοδέλτια είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα, καθώς για τις ευρωεκλογές, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Η χώρα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκδοση ταυτότητας στο "παρα πέντε"

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Αναλυτικά, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

  • Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις