ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται
EUROKINISSI

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών καθορίστηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεγεί σε κάθε δήμο της χώρας και αυτός συνδέεται με τον πληθυσμό του βάση της τελευταίας απογραφής.

Από το 2014 υπάρχουν διαφορές κάποιες από τις οποίες οφείλονται σε ενστάσεις που υποβλήθησαν όπως στον Δήµο Καλλιθέας, ο οποίος είχε βρεθεί στην απογραφή του 2011 µε πληθυσµό κάτω των 100.000 κατοίκων, αλλά µετά την κατάθεση ενστάσεων που εξετάστηκαν έγινε διόρθωση που ανεβάζει το πλήθος στους 100.641.

Οπότε από τους 41 δηµοτικούς συμβούλους του 2014 τώρα θα εκλέξει 45. Αλλαγές υπάρχουν και στους δήμους που διασπάστηκαν και για παράδειγμα από τους 33 συµβούλους του παλιού πια Δήµου Σάµου, τώρα θα εκλεγούν 27 στον ∆ήµο ∆υτικής Σάµου και άλλοι 27 στον ∆ήµο Ανατολικής Σάµου.

Όσον αφορά τώρα την σταυροδοσία:

α) Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έως και τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

β) Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό: 1) σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί, 2) σε έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Δείτε στη gallery πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Τη δεύτερη Κυριακή, οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό και ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταυρός σημειώνεται με μαύρο ή μπλε στυλό δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε Υποψήφιου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με το αρ.28(ή αρ.130) του ν.3852/2010.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σύμφωνα με τη νομολογία (ΑΕΔ 25, 26/1999) ο τρόπος γραφής του σταυρού που μπορεί να οφείλεται στη σπουδή, την ηλικία, την ελαττωμένη όραση του ψηφοφόρου ή το μέσο που χρησιμοποίησε, δηλαδή, σταυροί έντονοι, άτονοι, κακότεχνοι, μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, συνήθως δεν συνεπάγονται ακυρότητα της ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ανώμαλος σχηματισμός του σταυρού είναι στην ουσιαστική εκτίμηση του Δικαστηρίου αν αποτελεί ή όχι διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το απόρρητο της ψηφοφορίας.

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις