ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Αστακός» τα Εξάρχεια – 5.000 αστυνομικοί στην Αθήνα

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Αστακός» τα Εξάρχεια – 5.000 αστυνομικοί στην Αθήνα

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε αστυνομικό «κλοιό» το κέντρο της Αθήνας. Αποκλεισμένο το σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια. Απαγορεύτηκε η προσέγγιση στους πρώτους που επιχείρησαν να βρεθούν εκεί. Όλα τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Πάρτσαλης, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε εγρήγορση είναι η ΕΛ.ΑΣ. για την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, απαγορεύοντας την πρόσβαση στο σημείο που είχε διαπραχθεί η δολοφονία του 15χρονου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Μάλιστα λίγο μετά τις 10:00 κάποιοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο και να αφήσουν λουλούδια, ωστόσο, τους απαγορεύτηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί.

Το ίδιο συνέβη και με αντιπροσωπεία του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ αλλά και με μέλη του ΚΚΕ μ-λ, χωρίς για την ώρα να επικρατήσει ένταση.

Στο κέντρο της Αθήνας η αστυνόμευση είναι μεγάλη, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε καίρια σημεία έχουν τοποθετηθεί άνδρες των ειδικών σωμάτων που διαθέτει η αστυνομία, όπως και τα ειδικά οχήματα τύπου «Αύρα».

5.000 αστυνομικοί στο δρόμο - Φόβοι για καταδρομικές επιθέσεις

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου οι αστυνομικοί στόχοι να βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα Κυριακή, υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές εκτός κέντρου. Σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, όπου υπάρχουν καλέσματα από το πρωί για συγκεντρώσεις.

Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους στα Εξάρχεια, προκειμένου οι αστυνομικοί να εξακριβώνουν εάν τα άτομα που κυκλοφορούν έχουν στείλει το σχετικό sms και εάν έχουν πάνω τους τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.

Η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων χαρακτηρίζεται ως ένα δυνατό «κρας τεστ» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις «εν τη γενέσει» τους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή να υπάρξει περίπτωση πολυπληθούς συγκέντρωσης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαλυθεί με αστυνομική επέμβαση. Στόχος είναι οι δυνάμεις καταστολής, όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα Δράση, να μη χρειαστεί να έρθουν σε «σύγκρουση» με πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων. Για το λόγο αυτό σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν αστυνομικοί που προχωρούν σε ελέγχους και, αν χρειαστεί, σε προληπτικές προσαγωγές.

Συνολικά στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διαταγή Στρατηγού Φλώρου: «Ετοιμάστε όλα τα οπλικά συστήματα» - Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου