ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Είχαν 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων - Σε ποιον τις παρέδιδαν

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Είχαν 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων - Σε ποιον τις παρέδιδαν

Η ΕΥΠ έβαλε στόχο τους δυο Έλληνες κατηγορούμενους μετά από πληροφορίες Έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδια με το πλοίο της γραμμής στο οποίο εργαζόταν ο 54χρονος μάγειρας

Όλο και περισσότερα στοιχεία για την δράση των δυο Ελλήνων που κατηγορούνται για κατασκοπεία στη Ρόδο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Περίπου 2.500 φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία ελληνικών στόχων είχαν ανταλλάξει ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 54χρονος Έλληνας μάγειρας του πλοίου γραμμής Ρόδος - Καστελόριζο που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ». Ανάμεσα σε αυτά τα αρχεία ήταν φωτογραφίες και των ελληνικών υποβρυχίων από το λιμάνι της Ρόδου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η ΕΥΠ έβαλε στόχο τους δυο Έλληνες κατηγορούμενους μετά από πληροφορίες Έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδια με το πλοίο της γραμμής στο οποίο εργαζόταν ο 54χρονος μάγειρας. Ο στρατιωτικός φαίνεται πώς υποπτεύθηκε τη δράση του από ύποπτες ερωτήσεις που του έκανε ο 54χρονος κατηγορούμενος.

Από τις Αρχές πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, πολύμηνη παρακολούθηση, ακόμα και των e-mails που αντάλλασσαν οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, σε καθημερινή βάση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ «ξετρύπωσε» και τον σύνδεσμό τους στην Τουρκία, στον οποίο έστελναν και τις ευαίσθητες πληροφορίες.

Μάλιστα ο παραλήπτης του υλικού που προέκυψε από την δράση των κατηγορουμένων, είναι στον στενό κύκλο υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές τα κίνητρα του 54χρονου δεν ήταν μόνο «πατριωτικά», όπως δήλωσε αλλά υπήρξε και το αντίτιμο των 10.000 ευρώ.

Πώς έστελναν τις πληροφορίες - Το προφίλ των κατηγορουμένων

Το «τυφλό» σημείο που χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν τις αναφορές
Η περιοχή ενυδρείο είναι απέναντι από τα τουρκικά παράλια και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας των Τούρκων δίνουν κάλυψη στην περιοχή. Οι ελληνικές αρχές λένε πως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι τον Αύγουστο όταν ο Ελληνικός και ο Τουρκικός στόλος ήταν ο ένας απέναντι από τον άλλο στο Αιγαίο και με το Oruc Reis να προκαλεί συνεχώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη η σκοτεινή δράση των δύο ανδρών που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού Προξενείου ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι 35 ετών και ζει τα τελευταία 5 χρόνια στη Ρόδο με την σύζυγό του. Διατηρούσε προφίλ στο facebook και προπαγάνδιζε υπέρ της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης, προέβαινε συχνά σε αναρτήσεις με εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα και γενικότερα είχε μια ξεκάθαρα δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων».

Ο δεύτερος άνδρας που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας είναι ο 55χρονος που εργάζεται ως μάγειρας στο πλοίο που εκτελεί δρομολόγια προς το Καστελόριζο. Έχει και αυτός καταγωγή από την Ροδόπη και υποστήριξε στις αρχές ότι γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή.

Ο υπάλληλος του προξενείου αφέθηκε ελεύθερος. Το ίδιο και ο μάγειρας. Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τις γιορτές - Αχτίδα φωτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα