ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΥΠ: «Την ονειρευόταν γυμνή, ήθελε να μείνουν μαζί στο Ιράν»

Σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΥΠ: «Την ονειρευόταν γυμνή, ήθελε να μείνουν μαζί στο Ιράν»

Νέα στοιχεία για την καταγγελία πράκτορα της ΕΥΠ για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Newsbomb.gr.

Η 40χρονη υπάλληλος της ΕΥΠ επικαλείται - απευθυνόμενη στη Δικαιοσύνη- τρεις μάρτυρες που φέρονται να έζησαν όσα βίωνε τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τις φορτικές πιέσεις που δεχόταν.

Αστυνομικός, αποσπασμένος στην ΕΥΠ, περιέγραψε:

«Το Σεπτέμβριο του 2017 η… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα της 40χρονης) με ενημέρωσε πως θα μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συναντηθεί με τον… και να συζητήσουν υπηρεσιακά ζητήματα.

Την επομένη το πρωί η… γύριζε στη Μονάδα καταβεβλημένη, άβαφη και κλαμένη. Με φώναξε στο γραφείο της και μου εκμυστηρεύτηκε πως αντιμετώπιζε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και πλέον ήταν σε απόγνωση.

Μου είπε πως ο … (σ.σ. όνομα υψηλόβαθμου στελέχους που καταγγέλλεται) δεν ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για υπηρεσιακό ζήτημα αλλά για να την πιέσει να αποκτήσουν ερωτική σχέση και ότι η πίεση αυτή είχε γίνεται πλέον τόσο ανυπόφορη αφού εκείνος είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι την ονειρευόταν γυμνή.

Εκείνη την ημέρα η… μου έδειξε μηνύματα στο κινητό της.

Αναφορικά με τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη μου είπε ότι ο… της είπε ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα και ήταν μία καλή ευκαιρία να χαλαρώσουν οι δυο τους. Η ίδια έκπληκτη και φοβισμένη προσποιήθηκε αδιαθεσία και πήγε στο νοσοκομείο για να περάσει ο χρόνος και να μη βρεθεί μόνη της μαζί του.

Επίσης, όταν γύρισαν στο ξενοδοχείο ο… της είπε ευθέως πως επιθυμούσε να συνάψουν ερωτική σχέση αλλά εκείνη του έδωσε να καταλάβει με τρόπο ευγενικό πως η σχέση τους ήταν υπηρεσιακή, για να εισπράξει την απογοήτευση και την αποδοκιμασία του.

Τις επόμενες ημέρες σε κάποια επικοινωνία μου με τον… (σ.σ. αναφέρεται το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλλεται) αναφέρθηκα στο υπηρεσιακό ταξίδι της Θεσσαλονίκης και τότε εκείνος με ύφος αυστηρό και απότομο μου απάντησε πως ‘κανείς δεν πρέπει ποτέ να μάθει ότι ήμουν στη Θεσσαλονίκη, διότι είχαν υψηλές επαφές ανωτάτου επιπέδου’.

Για διάστημα κάποιων μηνών μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και έως αρχές του 2018 περίπου , τα μηνύματα στο κινητό της… από τον… συνεχίστηκαν και πάντοτε η αντίδραση ήταν ίδια: οργή, θλίψη, μονολογούσε και συχνά έλεγε πως θα πετάξει το κινητό από το παράθυρο του γραφείου».

Ταξίδι στα Αραβικά Εμιράτα

Προς επίρρωση των λεγομένων της 40χρονης πράκτορα, που καταγγέλλει τη σεξουαλική της παρενόχληση, κατέθεσε και δεύτερη συνάδελφός της που υπηρετεί στην ΕΥΠ:

«Με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου θα ήθελα να καταθέσω τα παρακάτω που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου και αφορούν στη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη η… (σ.σ. όνομα πράκτορα).

Άρχισα να παρατηρώ πως απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και μεταμεσονύκτια, ενώ βρισκόμαστε οι δυο μας εκτός υπηρεσίας ότι η …. δεχόταν συχνά πυκνά μηνύματα και κλήσεις από τον… (σ.σ. υψηλόβαθμο στέλεχος ΕΥΠ) και απ’ ότι καταλάβαινα από τις αντιδράσεις της, δεν ήταν πάντοτε υπηρεσιακού ενδιαφέροντος, καθώς στο πρόσωπό της ήταν εμφανής η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια.

Με την πάροδο του χρόνου παρατήρησα πως η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο πιεστική και έτσι το Μάιο του 2017 η … μου εκμυστηρεύτηκε όσα βίωνε, με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συναντούσε τον… Μου εμπιστεύτηκε λοιπόν ότι δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τον…, ο οποίος επιθυμούσε να συνάψει ερωτική σχέση μαζί της και της έκανε συνεχώς προτάσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, με πρόφαση υπηρεσιακές επαφές αλλά στην πραγματικότητα για αναψυχή.

Τότε μου έδειξε και κάποια μηνύματά του στο κινητό της, που μόνο υπηρεσιακά δε μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Καλημέρες συνοδευόμενες από διάφορες εικόνες, όπως δύο περιστεράκια που ερωτοτροπούσαν, καρδούλες κλπ. Μηνύματα με ερωτικά υπονοούμενα, μέχρι και πρόταση για από κοινού μετάβασή τους για να ζήσουν στο Ιράν, όπου θα απασχολούνταν εκεί σε ιδιωτική επιχείρηση που δήθεν θα έστηνε εκεί ο … αλλά ο σύντροφός της αποτελούσε πρόβλημα και δε θα μπορούσαν να τον πάρουν μαζί.

Επίσης, κάποια Κυριακή το καλοκαίρι του 2017 και ενώ βρισκόμασταν στην παραλία για μπάνιο, ο …. της έστειλε μία φωτογραφία καλλίγραμμης γυμνής γυναίκας που εμφανισιακά προσομοίαζε με την ίδια.

Έτυχε να βρεθώ αυτήκοη μάρτυρας σε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον… κατά τις οποίες η συμπεριφορά του ήταν επιεικώς απαράδεκτη και εξευτελιστική. Τα ερωτικά υπονοούμενα και οι προσκλήσεις για ρομαντικά ταξίδια και δείπνα ήταν τόσο φορτικά που πολλές φορές έφερναν σε δυσάρεστη κατάσταση μη ξέροντας τι να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η πίεση που δεχόταν ήταν τόσο μεγάλη που άρχισε να εφευρίσκει αφορμές για να μη συμμετέχει σε υπηρεσιακά ταξίδια, όταν σε αυτά συμμετείχε ο … Αυτή η άρνησή της να υποκύψει στις προτάσεις του , κάποια στιγμή τον εξόργισε και έφτασε στο άλλο άκρο, δηλαδή διέκοψε εντελώς τη συνεργασία και επικοινωνία με την… (περίπου Μάρτιο-Απρίλιο του 2018 αν θυμάμαι καλά) και τη Μονάδα και τελικά το Μάιο του 2018 με έναν πρωτοφανή και απαράδεκτο τρόπο έκλεισε τη Μονάδα για 48 ώρες και ακολούθως οργάνωσε το δημόσιο εξευτελισμό της, στο πλαίσιο ενός δήθεν ελέγχου που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας της ΕΥΠ, που έστειλε από την Αθήνα. Έφτασαν στο σημείο να ελέγχουν δημοσίως και παρουσία υπαλλήλων της Μονάδας της ΕΥΠ μέχρι και τα εσώρουχά της.

Η… μου είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν σκόπευε να προβεί σε δημόσια αποκάλυψη των γεγονότων σεβόμενη αφενός την Υπηρεσία και αφετέρου φοβούμενη τι θα επακολουθούσε αφού ο … είχε όλη την εξουσία στα χέρια του. Η… βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί στις ορέξεις του… και το πλήρωσε ακριβά».

Η σουίτα, τα εσώρουχα και τα «ροζ» sms

Ακόμα και «εικονική» εισαγωγή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σχεδίασε η πράκτορας της ΕΥΠ που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης για να αποφύγει τις πιέσεις που δεχόταν από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ.

Το περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν σε «επαγγελματικό ταξίδι» μαζί με το υψηλόβαθμο στέλεχος, το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε κάνει σχέδια για να περάσουν μαζί το βράδυ.

«Σε μία περίπτωση προσποιήθηκα ότι είχα συμπτώματα έλκους και έτσι την πήγα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου έκανα εισαγωγή, προτιμώντας να υποστώ ορούς και ιατρικές διαδικασίες παρά να ξεμοναχιαστώ μαζί του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από την 40χρονη πράκτορα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 16 Φεβρουαρίου 2020 αλλά και μέσα από το συμπληρωματικό υπόμνημα που κατατέθηκε ακολούθως.

Η 40χρονη προσελήφθη στην ΕΥΠ το 2009 και το 2015 ανέλαβε νευραλγική θέση σε μονάδα της ΕΥΠ στη βόρεια Ελλάδα. Στη Μονάδα που ανέλαβε επικεφαλής είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια ως διοικητής και ο πατέρας της, αξιωματικός του Στρατού που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Μάλιστα, η 40χρονη επέστρεψε στο σπίτι των παιδικών της χρόνων (αφού της παραχωρήθηκε το σπίτι του διοικητή της Μονάδας μέσα στις υπηρεσιακές εγκαταστάσεις).

Όπως περιγράφει στη μήνυσή της, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ άρχισε να την παρενοχλεί από το 2016. Όπως περιγράφει, έδειχνε «πατρικό ενδιαφέρον» και ήθελε να γνωρίσει το σύντροφό της. Όταν αυτό έγινε άρχισε να της λέει ότι «δε σου αξίζει αυτός ο άντρας» και να της στέλνει μηνύματα.

«Θυμάμαι τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου ερχόμενος στη βόρεια Ελλάδα επέμενε να με συναντήσει σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Αλεξανδρούπολης, ήτοι εκτός ζώνης ευθύνης της Μονάδας που διοικούσα και μάλιστα να διανυχτερεύσουμε εκεί, παρά το γεγονός ότι εγώ πάντα το απέφευγα τονίζοντας ότι το σπίτι μου απείχε μόλις 30 λεπτά και πως υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να το αντιληφθεί η γειτονική Μονάδα Αλεξανδρούπολης και να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα για τη φύση της σχέσης μας», περιγράφει.

Τα λεγόμενά της για τις πιέσεις που δεχόταν υποστηρίζονται από τρεις καταθέσεις μαρτύρων. Αστυνομικός, αποσπασμένος στην ΕΥΠ, ανέφερε ότι «η συνάδελφός μου έδειξε μηνύματα που έγραφαν «Σε φιλώ γλυκά γλυκά», εικόνα από δύο περιστεράκια που βαδίζουν στη βροχή και το ένα έχει κάτω από τις φτερούγες του το άλλο, προστατευτικά, καθώς και ένα απόσπασμα συνομιλίας όπου της εξηγούσε το άνοιγμα που είχε κάνει στο Ιράν, προκειμένου να συμβάλλει στη θετική προβολή της Τεχεράνης στην Ευρώπη επ’ αμοιβή και της πρότεινε να πάνε να ζήσουν εκεί μαζί, χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν μαζί τον εραστή της (εννοούσε τον σύντροφό της διπλωμάτη)».

Η 40χρονη πράκτορας αναφέρει ότι κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η υπηρεσιακή της εξόντωση μέσα από το στήσιμο πλεκτάνης:

«Στέλεχος της υπηρεσίας προσέγγισε συνάδελφο μου και τον ρώτησε για το κατά πόσο θα μπορούσαν να βρεθούν στοιχεία εναντίον μου. Χαρακτηριστικά είπε: Έκλυτος βίος; Πίνει; Ξενυχτά; Κανένας μουσουλμάνος ή Τούρκος σύντροφος. Μήπως κάνει καμία κόκα; Έχεις παρατηρήσει πόσο αδυνάτισε τελευταία;».

Φορτικές πιέσεις και αποκαλυπτικά εσώρουχα

Οι πιέσεις ξεκίνησαν, όπως περιγράφεται, από τα Χριστούγεννα του 2016:

«Κατά την μετάβασή μου στην Κεντρική Υπηρεσία και τη συνάντηση στο γραφείο του, με παρακίνησε να πάω σε ένα μικρό δωμάτιο που διατίθεται για την ξεκούραση του εκάστοτε Διοικητή της ΕΥΠ και εκεί ανακάλυψα πως μου είχε αγοράσει ένα δώρο. Ανοίγοντάς το, ήρθα σε εξαιρετικά αμήχανη θέση διότι επρόκειτο για ένα σετ ακριβών και μάλλον αποκαλυπτικών εσωρούχων και μία καλτσοδέτα!

Από πλευράς μου, κατακόκκινη και ταραγμένη, του είπα ότι δεν γινόταν να το δεχθώ και τότε εκείνος, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα, προτρέποντάς με να τα αξιοποιήσω με τον σύντροφό μου! ... Πάντως, κάποιες μέρες αργότερα και ενώ είχα επιστρέψει στην Κομοτηνή, με πίεζε φορτικά μέσω αλλεπάλληλων μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων «τουλάχιστον να φορούσα το επάνω μέρος και να του έστελνα μία φωτογραφία για να δει αν μου πηγαίνουν»!!!

Η πίεσή του ήταν τόσο έντονη και συνεχής φτάνοντας μάλιστα και στα όρια της απειλής με διάφορα υπονοούμενα ακόμα και για την επαγγελματική μου εξέλιξη ... Η απειλή ήταν πάντοτε η ίδια ότι δηλαδή θα με έπαιρνε από τη βόρεια Ελλάδα και θα με έκλεινε σε κάποιο γραφείο στην Αθήνα, αν και όπως σχολίαζε ο ίδιος, κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόφορο «για ένα ελεύθερο άλογο σαν εμένα» .

Το γεγονός αυτό με αναστάτωσε πολύ ... Αφού απενεργοποίησα το τηλέφωνο ταραγμένη και φοβισμένη ξέσπασα σε κλάματα. Θυμάμαι πως εκείνο το βράδυ, είχα κλάψει τόσο πολύ και δεν είχα κατορθώσει να κοιμηθώ, ούσα σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Καθίσταται φανερό, ότι δεχόμουν απειλή βίας, η οποία αφορούσε ευθέως στην βίαιη – τελούσα σε σχέση υπηρεσιακής εξάρτησης – συμμόρφωσή μου σε πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και μάλιστα πειθαναγκαζόμενη να υποβληθώ σε πράξεις που ανάγονταν στα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, ώστε να δύναται ο μηνυόμενος να με πλησιάζει όλο και πιο πολύ. Όπως αναφέρω στη μηνυτήρια αναφορά μου, οι επισκέψεις του μηνυομένου στη Θράκη, δήθεν για υπηρεσιακούς σκοπούς, πάντοτε όμως στο τέλος, για αναψυχή και εκ του σύνεγγυς επαφή μαζί μου, είχαν πυκνώσει. Η τακτική του ήταν να με πείσει να κάνω κράτηση σε ξενοδοχεία της Θράκης ή στη Θεσσαλονίκη, να προπληρώνω ώστε να παίρνω τα κλειδιά προτού ο ίδιος αφιχθεί, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας, αιτιολογία παντελώς ανυπόστατη αφού σε τόσο μικρές επαρχιακές πόλεις ήταν σχεδόν αδύνατον να περάσει ο ίδιος απαρατήρητος, πέραν του ότι αρέσκετο συχνά να δηλώνει δημοσίως και αυτάρεσκα την ιδιότητά του!. Συνήθως πρότεινε δύο δωμάτια, αν όχι διπλανά οπωσδήποτε στον ίδιο όροφο, έως την έσχατη προσπάθειά του, οπότε και μου είχε προτείνει να νοικιάσουμε μία σουίτα που ο χώρος της θα ήταν σίγουρα επαρκής για να διανυκτερεύσουμε και οι δύο μαζί στον ίδιο χώρο.

Με ξεκάθαρη ψυχολογική βία ή και απειλή άλλης βίας περιέγραψα στη μηνυτήρια αναφορά μου τρεις περιπτώσεις που ο μηνυόμενος, ερχόμενος στη Θράκη, επέμενε να με συναντήσει σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Αλεξανδρούπολης, ήτοι εκτός ζώνης ευθύνης της Μονάδας που διοικούσα και μάλιστα, με το πέρας των συνομιλιών, να διανυκτερεύσοuμε εκεί, παρά το γεγονός ότι εγώ πάντα το απέφευγα τονίζοντας ότι το σπίτι μου απείχε μόλις 30 λεπτά και πως υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να το αντιληφθεί η γειτονική Μονάδα.

Ανέφερα επίσης, ότι η ψυχολογική βία που άσκησε ο μηνυόμενος σε βάρος μου εκτείνεται σε χειρονομίες και λεκτικές παρενοχλητικές προσεγγίσεις, και χαϊδέματα: Τον Σεπτέμβριο του 2017 μου ζήτησε να μεταβώ στη Θεσσαλονίκη δήθεν για υπηρεσιακή συνάντηση. Αφικνούμενη στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβω, συνειδητοποίησα ότι είχε έλθει μόνος. Ξεκίνησε αμέσως τα συνήθη υπονοούμενα και υπαινιγμούς. Έχοντας ο μηνυόμενος ως δεδομένο ότι θα διανυκτερεύαμε μαζί σε σουίτα ακριβού ξενοδοχείου της περιοχής άρχισε και τις χειρονομίες πιάνοντας και χαϊδεύοντας τον ώμο μου, το χέρι μου και τα μαλλιά μου, ενόσω μάλιστα οδηγούσα, φέρνοντας με σε πολύ δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα στα επόμενα 20-30 λεπτά, προσποιήθηκα ότι είχα επανεμφάνιση συμπτωμάτων του έλκους μου, τον ανάγκασα να με πάει στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και έκανα κανονικά εισαγωγή, προτιμώντας να υποστώ ορούς και ιατρικές διαδικασίες παρά να ξεμοναχιαστώ μαζί του.

Μάλιστα, στο βιβλίο συμβάντων του 424 Γ.Ν.Σ, εκτός από το όνομά μου, ανεγράφη και η τότε ιδιότητά μου. Η σεξουαλική παράνομη βία που μου ασκούσε ήταν πρόδηλη και η πίεση που ένιωθα λόγω της εργασιακής εξάρτησης και ιεραρχίας, στην οποία οφείλω, εκ της θέσεώς μου, να υποτάσσομαι, αποδεικνύεται (και) από τα μηνύματα που μου έστελνε, όπως επί παραδείγματι το μήνυμα στο οποίο ο μηνυόμενος μου πρότεινε «να πάμε μαζί να ζήσουμε στο Ιράν αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσε να έπαιρνε μαζί μας και τον εραστή μου». . .

Η πολιορκία σε βάρος μου δεν επετεύχθη και αυτός ήταν ο λόγος για την ψευδή καταμήνυσή μου από το μηνυόμενο για την τέλεση πληθώρας ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» για lockdown: Πιθανή η παράταση στην Αττική – Πόσο θα διαρκέσει

Ροή Ειδήσεων