ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέα Σμύρνη: Οι χούλιγκαν δημιουργούν νέα δεδομένα και «τρομάζουν» την ΕΛ.ΑΣ.

Νέα Σμύρνη: Οι χούλιγκαν δημιουργούν νέα δεδομένα και «τρομάζουν» την ΕΛ.ΑΣ.

Ήταν Φεβρουάριος του 2012 όταν για τελευταία φορά οπαδοί των ομάδων της Αθήνας είχαν παραμερίσει τις διαφορές τους και είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους για να πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση κατά των μέτρων της κυβέρνησης και της ψήφισης του 2ου Μνημονίου.

Πέρασαν εννιά χρόνια για να επαναληφθεί μία τέτοια προσπάθεια, η οποία έγινε με αφορμή το περιστατικό αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οπαδοί τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων της Αθήνας άφησαν τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και συμμετείχαν στην πορεία της περασμένης Τρίτης, που σημαδεύτηκε από σφοδρά επεισόδια.

Οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τις έρευνες για τα περιστατικά βίας εκτιμούν ότι η σφοδρότητα των επιθέσεων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δράση χούλιγκαν που «εμφιλοχώρησαν» στις τάξεις των οπαδών που έδωσαν το παρών στην πορεία.

Η «σύμπραξη» μεταξύ οπαδών (αλλά και χούλιγκαν) διαφορετικών ομάδων δεν ήταν η μόνη. Οι αστυνομικοί των ειδικών υπηρεσιών παρατήρησαν και μία ακόμα «σύμπραξη» στο πεδίο των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη. Αυτή μεταξύ οπαδών και ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η δεύτερη σύμπραξη είναι αυτή που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική.

Οι «ομάδες κρούσης» των χούλιγκαν, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, αποδείχτηκε ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σφοδρότητα των επεισοδίων. Και αυτό διότι ξαφνικά ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ομάδες με «εμπειρία» στα επεισόδια και στις μάχες σώμα με σώμα αλλά και με «ειδικό εξοπλισμό» (εκρηκτικές μολότοφ, γάντια, κουκούλες, φωτοβολίδες). Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι αυτές οι ομάδες ήταν «συμπαγείς» και καλά οργανωμένες καθώς ο ένας γνώριζε τον άλλον (στην κάθε ομάδα).

Το ερώτημα που προκαλεί έντονη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. είναι εάν αυτή η «σύμπραξη» θα έχει συνέχεια. Στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι «δεν είναι λίγοι αυτοί που καλο-είδαν τη συμμετοχή των οπαδών στην πορεία της Νέας Σμύρνης και θα ήθελαν αυτή η σύμπραξη να συνεχιστεί. Είδαν ότι η συμμετοχή τους έδωσε μεγαλύτερη μαζικότητα στη συγκέντρωση και δύναμη πυρός στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Εάν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό κανείς δεν το γνωρίζει. Προκύπτει από ανοιχτές πηγές, ωστόσο, ότι κάποιοι θεωρούν ότι η σύμπραξη των οπαδών μπορεί να αναβαθμίσει το επίπεδο των επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις. Φαίνεται πως κάποιοι θα ήθελαν γιγάντωση των επεισοδίων και ‘επιχειρησιακή’ αναβάθμιση των ομάδων κουκουλοφόρων».

Δεν είναι τυχαίο ότι στις έρευνες για την ταυτοποίηση των κουκουλοφόρων που συμμετείχαν στα επεισόδια της περασμένης Τρίτης (και δη στην επίθεση σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας Δράση που τραυματίστηκε στο κεφάλι) συμμετέχουν από κοινού η Αντιτρομοκρατική, η Ασφάλεια και η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί για την καταδρομική επίθεση στον 24χρονο άντρα της ομάδας Δράση τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ανάμεσά τους ένας 22χρονος, του οποίου οι αστυνομικοί εντόπισαν το πορτοφόλι με την αστυνομική του ταυτότητα κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ο νεαρός, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει το πορτοφόλι του πήγε στο Α.Τ. για να δηλώσει κλοπή, θεωρώντας ενδεχομένως –σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς- ότι έτσι δημιουργεί άλλοθι, σε περίπτωση που οι αστυνομικοί τον συσχέτιζαν με το επεισόδιο. Εξεταζόμενος υπέπεσε, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σε αντιφάσεις και τελικά συνελήφθη. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες.

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε και ο 30χρονος Ελληνοϊρακινός, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης στη Μαγούλα ως το άτομο που πρωταγωνίστησε στην επίθεση και στον άγριο ξυλοδαρμό του αστυνομικού της ομάδας «Δράση». Καθοριστική θεωρείται η κατάθεση μάρτυρα που υποστηρίζει ότι τον είδε να επιτίθεται και να χτυπά τον αστυνομικό.

Όπως φέρεται να κατέθεσε ο εν λόγω μάρτυρας, τον συνάντησε τυχαία στην περιοχή λίγο πριν τα επεισόδια και τον αναγνώρισε από τα ρούχα του σε βίντεο την επομένη των επεισοδίων.

Από την πλευρά του ο 30χρονος αρνείται της κατηγορίες, ενώ μέσω του συνηγόρου του Παύλου Σαράκη υποστηρίζει ότι μέχρι τις 6.05 μ.μ. της Τρίτης βρισκόταν στην αποθήκη στη Μαγούλα όπου εργάζεται και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή της Ελευσίνας.

Προτίθεται δε να ζητήσει από την Ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση να γίνει άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου, από το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου, να αποδειχθεί ότι δεν βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη τη στιγμή της επίθεσης.

Ο συνήγορός του, επιπλέον, μιλά αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.