ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κλοπή θυρίδες: Τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το πού βρίσκεται ο «θησαυρός» των 4 εκατ. ευρώ

Κλοπή θυρίδες: Τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το πού βρίσκεται ο «θησαυρός» των 4 εκατ. ευρώ

Ο «θησαυρός» των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις θυρίδες στην τράπεζα του Χαλανδρίου παραμένει εξαφανισμένος.

Πλέον οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την έρευνα περιμένουν την εντολή του αρμόδιου Ανακριτή για να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων.

Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί τα μετρητά και τα κοσμήματα που κλάπηκαν αποτελεί το βασικό «κενό» της υπόθεσης. Και αυτό διότι το μοναδικό –εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- στοιχείο σε βάρος του 58χρονου Βασίλη Γκουρούση είναι το DNA που βρέθηκε μέσα σε μία εκ των τεσσάρων παραβιασμένων θυρίδων.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι τα μετρητά (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) δεν είναι προσημειωμένα, καθώς στις θυρίδες μπαίνουν χρηματικά ποσά που μόνο οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν την προέλευσή τους. Αυτό συνεπάγεται ότι –σε αντίθεση με τα χρήματα που κλέβονται από ληστές τραπεζών- ο δράστης μπορεί με ασφάλεια να τα ξοδέψει, χωρίς να προδοθεί στις Αρχές από τους σειριακούς αριθμούς.

Έτσι, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο σε σχέση με τα μετρητά που κλάπηκαν. Δεν αποκλείουν ακόμα και το σενάριο τα μετρητά να μη βρεθούν ποτέ (αν και το πιθανότερο είναι ο δράστης να μη ρίσκαρε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος για την υπόθεση).

Αντιθέτως τα χρυσαφικά και τα κοσμήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουληθούν από τον δράστη, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον προδώσουν στις Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο δράστης έχει κρύψει τα κλοπιμαία σε κάποιο σημείο που θεωρεί ο ίδιος ασφαλές. Σε κάποιο οίκημα που δεν συνδέεται –τουλάχιστον άμεσα- με τον ίδιο. Δεν αποκλείουν –όπως έχει συμβεί και σε άλλες υποθέσεις του παρελθόντος- τα κλοπιμαία να βρίσκονται θαμμένα σε υπαίθριο χώρο, σε σημείο που κανείς δε μπορεί να προβλέψει.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα και ότι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 58χρονου μπορεί να προκύψουν πολύτιμα στοιχεία.

Επίσης, δεν αποκλείεται το άτομο που έκλεψε τις θυρίδες να απευθύνθηκε σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του για να φυλάξει εκείνος τα κλοπιμαία. Με τον τρόπο αυτό θα κατάφερνε να μη βρεθεί τίποτα στην κατοχή του σε περίπτωση έρευνας.

Σε περίπτωση που δοθεί εντολή από τον Ανακριτή για συνέχιση της έρευνας, τότε οι αστυνομικοί θα βάλουν στο μικροσκόπιο πρόσωπα της εμπιστοσύνης του 58χρονου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που μπορεί να έχουν ποινικό παρελθόν ή να έχουν προφίλ κλεπταποδόχου.

Ο γνωστός επιχειρηματίας απολογείται σήμερα Παρασκευή, ενώ οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι «ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και διαμαρτύρεται έντονα για την διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειας του. Η απολογία του ενώπιον του κ. Ανακριτή θα τοποθετήσει την υπόθεση στην πραγματική της βάση. Μέχρι τότε παρακαλούνται όλοι να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου ως κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού και να διατηρήσουμε άπαντες την εμπιστοσύνη μας στον αρμόδιο θεσμό, την Δικαιοσύνη».

Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του 58χρονου

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας άρχισαν την έρευνα για την κινηματογραφική κλοπή, ήταν σίγουροι ότι ο δράστης είχε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σχέση με το συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ελέγξουν τους κατόχους των θυρίδων. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι ο δράστης είχε νοικιάσει θυρίδα για να έχει πρόσβαση στο χώρο. Οι πελάτες που έμπαιναν και έβγαιναν στο θησαυροφυλάκιο ήταν πολλοί και έτσι ο μόνος τρόπος για να κλείσει ο κύκλος των υπόπτων ήταν να εξεταστεί το ποινικό παρελθόν των κατόχων.

Ο 58χρονος Βασίλης Γκουρούσης είχε παρελθόν λόγω της εμπλοκής τους σε απάτες. Είναι ένας άνθρωπος με έντονη κοσμική ζωή, ο οποίος είχε δώσει συνεντεύξεις πριν από πέντε χρόνια, όταν ληστές μπήκαν μέσα στο σπίτι του στη Βάρη. Υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε στους αστυνομικούς το γεγονός ότι ο 58χρονος δεν είχε διστάσει να αντισταθεί απέναντι σε τρεις ένοπλους κουκουλοφόρους. Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να ακινητοποιήσει έναν από τους σκληρούς κακοποιούς.

Πριν από δύο χρόνια απασχόλησε ξανά τις Αρχές αυτή τη φορά όχι ως θύμα αλλά ως θύτης. Και αυτό διότι η Οικονομική Αστυνομία σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία για απάτες.

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν τόσο καιρό την κλοπή στις θυρίδες έβαλαν στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες που απαθανάτιζε τον 58χρονο να μπαίνει και να βγαίνει στον ειδικό χώρο με τις θυρίδες. Παρατήρησαν ότι στις πέντε επισκέψεις του στο επίμαχο διάστημα ήταν, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές, αγχωμένος. «Εμφανώς πιο αγχωμένος από τους υπόλοιπους πελάτες», είναι η χαρακτηριστική φράση αστυνομικής πηγής.

Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές εάν η επιλογή των τεσσάρων θυρίδων ήταν τυχαία ή στοχευμένη. Ήταν τυχαίο ότι οι θυρίδες που παραβιάστηκαν περιείχαν στο σύνολό τους κοσμήματα πολύ μεγάλης αξίας; Οι σχέσεις του 58χρονου με κοσμικούς κύκλους αλλά και με οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια κάνει τους αστυνομικούς να μην αποκλείουν ο κατηγορούμενος να είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να έχει πληροφόρηση, έστω για κάποιες από τις τέσσερις θυρίδες. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά την προανάκριση στάθηκε αδύνατο να βρεθούν περισσότερα στοιχεία σε βάρος του επιχειρηματία, πέραν του dna του που εντοπίστηκε στο κουτί μία εκ των θυρίδων που παραβιάστηκαν.

Αυτό είναι το στοιχείο που «έκαψε» τον γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος πήρε χθες Τετάρτη προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr σε αστυνομικές πηγές για το σημείο όπου βρέθηκε το γενετικό του υλικό, η απάντηση ήταν: «Το DNA του βρέθηκε μετά από σάρωση της ΔΕΕ στο εσωτερικού του κουτιού που περιέχει η θυρίδα. Δεν βρέθηκε εξωτερικά για να μπορεί κάποιος να το ακουμπήσει κατά λάθος. Ακούμπησε το κουτί στο εσωτερικό του. Το γενετικό υλικό προέρχεται από ένα άγγιγμά του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ανιχνευτεί ίχνος ιδρώτα. Είναι αδύνατον να βρεθεί εκεί το γενετικό υλικό κάποιου που απλά πέρασε μπροστά από τις θυρίδες».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται από την πρώτη στιγμή τα πάντα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του. Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε νοικιάσει θυρίδα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Σε μία από τις επισκέψεις του κρατούσε μία τσάντα για λάπτοπ, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αστυνομικούς.

Η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα και όχι το γενετικό υλικό του 58χρονου. Έτσι, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης ο 58χρονος κλήθηκε να δώσει γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του. Πλέον η Αστυνομία περιμένει τη σχετική εντολή από τον Ανακριτή για να συνεχίσει την έρευνα για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»