ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Βίντεο ντοκουμέντο - Έτσι έκλεβαν καταλύτες από τζιπ στα νότια προάστια

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Βίντεο ντοκουμέντο - Έτσι έκλεβαν καταλύτες από τζιπ στα νότια προάστια

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση του κυκλώματος που είχε αναγάγει σε «επιστήμη» τις κλοπές καταλυτών από πολυτελή τζιπ στα νότια προάστια της Αθήνας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr.

Οι δράστες φαίνονται να πλησιάζουν τζιπ που βρίσκεται παρκαρισμένο σε θέση στάθμευσης μπροστά από πολυκατοικία. Παρότι στο σημείο υπάρχουν κάμερες συνεχίζουν… ακάθεκτοι τη «δουλειά» τους. Σκύβουν και με ειδικά εργαλεία αφαιρούν «χειρουργικά» τον καταλύτη του τζιπ, τον οποίο στη συνέχεια θα πουλήσουν έναντι 350-400 ευρώ. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι καταλύτες των ακριβών τζιπ διαθέτουν καταλύτες που περιέχουν ευγενή μέταλλα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μεγάλη αξία. Δεν είναι τυχαίο που οι δράστες στοχοποιούσαν συγκεκριμένα οχήματα.

Το εντυπωσιακό είναι, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές στο Newsbomb.gr, ότι ένα από τα μέλη του κυκλώματος είχε στο κινητό του τηλέφωνο ειδική εφαρμογή για να παρακολουθεί το «χρηματιστήριο» των μετάλλων. Δηλαδή, το «ανεβοκατέβασμα» των τιμών των μετάλλων ανά ημέρα. Ανάλογα με τις τιμές κυμαινόταν και το ύψος της μεταπώλησης των κλεμμένων καταλυτών στη μαύρη αγορά.

Κατά την κατόπτευση του στόχου τους υποδύονταν τους πλανόδιους συλλέκτες αντικειμένων από κάδους απορριμμάτων. Ανάμεσα στα θύματα της σπείρας είναι και γνωστή Ολυμπιονίκης που είχε σταθμευμένο το όχημά της στον Άλιμο, όπου οι δράστες απέσπασαν «χειρουργικά» τον καταλύτη.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο, στο οποίο φόρτωναν πλήθος διαφόρων ειδών από μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, παριστάνοντας τους πλανόδιους συλλέκτες μεταλλικών και άλλων αντικειμένων από κάδους απορριμμάτων.

Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο όχημα, δρούσαν οργανωμένα με ορισμένους εξ’ αυτών να προσεγγίζουν περιμετρικά το χώρο πεζή για τον εντοπισμό στο χώρο τυχόν περαστικών ή αστυνομικών.

Άλλο μέλος, έρποντας ταχέως κάτω από το όχημα-στόχο και χρησιμοποιώντας ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, έκοβε και αφαιρούσε τον καταλύτη και στη συνέχεια το απέκρυπτε μέσα στο πλήθος των αντικειμένων στο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Το εργαλείο το απέκρυπταν σε ειδικό χώρο, κάτω από τον οπίσθιο προφυλακτήρα του «επιχειρησιακού» αυτοκινήτου.

Τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους. Αντικείμενο της εγκληματικής τους δράσης αποτελούσε η αφαίρεση καταλυτών από πολυτελή αυτοκίνητα στις περιοχές Ηλιούπολης, Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και Βάρης.

Από τις επακόλουθες έρευνες, τόσο στο "επιχειρησιακό" όχημα, όσο και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εργαλείο πρόσφορο για την κλοπή και αφαίρεση καταλυτών με βάση φόρτισης και ανταλλακτικές λάμες, ανυψωτικός γρύλος, 3 καταλύτες και εξαρτήματα αυτών, εργαλεία κοπής με μεταλλικές λάμες, καραμπίνα, κάμερες καταγραφής εξωτερικού χώρου και το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ

Η πλειοψηφία των μελών έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Καρέ-καρέ η στιγμή που άγνωστος πυροβολεί το σπίτι του (video)