ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξιχνιάστηκε η «κλοπή του αιώνα» - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον πίνακα του Πικάσο και την υπόθεση

Εξιχνιάστηκε η «κλοπή του αιώνα» - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον πίνακα του Πικάσο και την υπόθεση

Εθνική Πινακοθήκη: Μετά από εννέα χρόνια βρέθηκε ο πίνακας του Πικάσο, και δυο ακόμα έργα μεγάλων δημιουργών, με έναν 50χρονο να είναι ο δράστης. Σήμερα (29.06) επίσημες ανακοινώσεις από Μενδώνη και Χρυσοχοΐδη για την υπόθεση.

Μια υπόθεση που εδώ και εννέα χρόνια απασχολούσε τις αρχές, εξιχνιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας (28.06). Ο πίνακας του Πικάσο με τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι», ένας πίνακας μεγάλης αξίας του ολλανδικής καταγωγής ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, και ένα σχέδιο ζωγραφικής του ιταλού ζωγράφου Guglielmo Caccia (Moncalvo), βρέθηκαν ενώ συνελήφθη και ένας εκ των δραστών.

Η «κλοπή του αιώνα», όπως είχε χαρακτηριστεί, συνέβη τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012, όταν ένας άνδρας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη και αφαίρεσε «χειρουργικά» -με έναν κόφτη- τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που φιλοτεχνήθηκε το 1939.

Στο πίσω μέρος του καμβά ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Ο δημιουργός του έργου χάρισε το 1949 το «Γυναικείο Κεφάλι» στη χώρα μας για να αποτίσει φόρο τιμής τους Έλληνες πολεμιστές.

Δείτε τη φωτογραφία:

Εκείνος που πρόλαβε να δει, τότε, τον δράστη, ήταν ο μοναδικός φύλακας της Πινακοθήκης, ο οποίος δε μπόρεσε μέσα στο σκοτάδι να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά του. Λίγες ώρες πριν από τη διάρρηξη είχε σημάνει δύο φορές ο συναγερμός της Πινακοθήκης.

Επίσημη ενημέρωση από Μενδώνη, Χρυσοχοΐδη

Μετά την επιτυχία των Αρχών να συλλάβουν τον δράστη της «κλοπής του αιώνα» και να βρουν τα δυο σημαντικά έργα του Πικάσο και του Μοντριάν, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την επιστροφή των πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το πρωί της Τρίτης (29.06), στις 11:00, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα γίνει η σχετική συνέντευξη Τύπου. Τις ανακοινώσεις θα κάνουν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συνελήφθη ο δράστης, αναζητείται ο συνεργός - Πού έκρυβε τους πίνακες

Ένας 50χρονος Έλληνας, που έμενε μόνιμα στο Πόρτο Ράφτη, έχει ομολογήσει στην Αστυνομία ότι ήταν ο άνθρωπος που έκλεψε και έκρυψε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Ο 50χρονος έχει συλληφθεί και έχει ομολογήσει ότι έκρυβε τον πίνακα σε μία αποθήκη στην περιοχή της Κερατέας, ενώ όταν ανακάλυψε ότι οι Αρχές τον πλησιάζουν, τον πήρε από εκεί και τον έκρυψε επιμελώς σε δύσβατο σημείο της ίδιας περιοχής.

Ο ίδιος μάλιστα είναι και ο κλέφτης του σχεδίου του Guglielmo Caccia (Moncalvo), το οποίο βρέθηκε αλλά ήταν κατεστραμμένο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες..

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για δεμένη υπόθεση, ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά ακόμα ένα άτομο για την ίδια υπόθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνητρα σε εμβολιασμένους: Γιατί η κυβέρνηση ξεκίνησε από τους νέους - Οι επόμενες διευκολύνσεις