ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κλοπή πίνακα του Πικάσο: Σε αυτό το σημείο βρέθηκε καλά κρυμμένος από τις Αρχές

Κλοπή πίνακα του Πικάσο: Σε αυτό το σημείο βρέθηκε καλά κρυμμένος από τις Αρχές

Σενάριο ταινίας θυμίζει η κλοπή του διάσημου πίνακα του Πικάσο από την παλαιά Εθνική Πινακοθήκη το μακρινό 2012

Ο 49 χρόνος που ομολόγησε την κλοπή και υπέδειξε την τοποθεσία όπου είχε κρύψει τους πίνακες μεγάλης αξίας, αποκάλυψε στις Αρχές πώς το 2012 και μετά από έξι μήνες παρακολουθήσεων του κτηρίου της Εθνική Πινακοθήκης, κατάφερε να αποσπάσει τα διάσημα έργα τέχνης.

Ο δράστης μέσα σε αυτούς τους μήνες κατάφερε όπως είπε να μάθει μέχρι και τον τρόπο εργασίας των φυλάκων του κτιρίου, ενώ όπως ομολόγησε δεν είχε σκοπό ποτέ να τους πουλήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είχε πάθος με την τέχνη», ενώ όπως τόνισε ενήργησε μόνος του.

Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί πήρε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους πίνακες ο 49χρονος απάντησε ότι «αυτούς βρήκα μπροστά μου» προσθέτοντας για άλλη μια φορά ότι ποτέ δεν είχε προσπαθήσει να τους πουλήσει.

Επί εννέα χρόνια ο 49χρονος έκρυβε τους πίνακες σε μία αποθήκη στην περιοχή της Κερατέας, ενώ όταν ανακάλυψε ότι οι Αρχές πλησιάζουν τα ίχνη του, τότε μετακίνησε τους πίνακες και τους έκρυψε επιμελώς σε δύσβατο σημείο της ίδιας περιοχής.

Το σημείο όπου βρέθηκαν τα έργα τέχνης έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή. Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κλοπή των πινάκων είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 όταν ο 49χονος μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας μια πόρτα αλουμινίου, έκοψε με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες και διέφυγε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή πίνακα του Πικάσο: Παρακολουθούσε 6 μήνες την Εθνική Πινακοθήκη - «Τον πήρα γιατί είχα πάθος»