ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ζώνες ασφαλείας» στα πράσινα δάση Εύβοιας και Αττικής- Το σχέδιο και ο στόχος

«Ζώνες ασφαλείας» για τα πράσινα δάση Εύβοιας και Αττικής
«Ζώνες ασφαλείας» για τα πράσινα δάση Εύβοιας και Αττικής

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την προστασία των δασών από εμπρησμούς σε Αττική και Εύβοια, σε μία περίοδο, κατά την οποία δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

«Ζώνες ασφαλείας» γύρω από δάση που μπορεί να απειληθούν από εμπρηστές επιχειρεί να δημιουργήσει η Αστυνομία, σε μία περίοδο κατά την οποία ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται –όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.- καθώς το καλοκαίρι δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έμφαση δίνεται –μεταξύ άλλων- σε δύο σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί. Το πρώτο αφορά στην πολύπαθη Εύβοια, η οποία ακόμα μετρά τις «πληγές» της, ύστερα από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Τα πύρινα μέτωπα έκαναν στάχτη τα δάση της βόρειας Εύβοιας και πλέον οι Αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δασών που δεν επλήγησαν στην κεντρική και νότια πλευρά του νησιού.

Στις περιοχές αυτές έχει ήδη ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία, προκειμένου να υπάρχουν περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου στους δρόμους που «εφάπτονται» με τα δάση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνει ειδική μνεία στην Εύβοια, όπως και στη Γορτυνία που επλήγη πρόσφατα από μεγάλες φωτιές. Ήδη έχουν συγκροτηθεί μικτά κλιμάκια πυροπροστασίας, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές αυτές, ενώ σχέδιο υπάρχει και για τα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο δίνεται έμφαση είναι η προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής και των αλσών που βρίσκονται μέσα στην πόλη και αποτελούν τους «πνεύμονές» της. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.Α.Σ έχουν πάρει εντολές να περιπολούν με μεγαλύτερη πυκνότητα γύρω από τις «χαρτογραφημένες» ζώνες ασφαλείας. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι υπάρχουν άτομα που επιχειρούν να βάλουν φωτιά ακόμα και σε άλση που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 1000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες θα περιπολούν όλο το 24ωρο στην Αττική (250 άντρες ανά βάρδια).

Ανάμεσά τους άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ και αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει οριστεί ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος φέρει την ευθύνη για το σχεδιασμό και το συντονισμό της επιχείρησης. Το γεγονός ότι ορίστηκε ανώτατος αξιωματικός για να επιτηρεί τη δράση είναι ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στην επιχείρηση.

Το σχέδιο προβλέπει ζώνες ασφαλείας (περιοχές υψηλού κινδύνου), οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο. Στόχος της έντασης της παρουσίας αστυνομικών στις πληττόμενες περιοχές και στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεν είναι μόνο η αποτροπή τυχόν δράσης εμπρηστών αλλά και η αποτροπή δράσης ατόμων που επιχειρούν να κάνουν πλιάτσικο σε σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί καταστροφές και παραμένουν ακατοίκητα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει την παρουσία «παρατηρητών» στις περιοχές όπου μαίνονται πύρινα μέτωπα και στις περιοχές που έχουν καεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μυστικούς αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι καλούνται να παρατηρούν ύποπτες κινήσεις και να ενημερώνουν το επιχειρησιακό κέντρο.

Τα κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί –στα οποία θα συμμετέχουν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- θα περιπολούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε ισχύ για τουλάχιστον εφτά ημέρες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία που έχει την κεντρική εικόνα για ό,τι συμβαίνει.

«Θα ανάβουν φάρους και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αρχικά θέλουμε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και φυσικά στη συνέχεια να επέμβουν όπου χρειαστεί. Απλώνεται ένα δίχτυ ασφαλείας σε μία κρίσιμη περίοδο. Το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς παραμένει μεγάλος», λέει αστυνομική πηγή.

Σημειώνεται ότι από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι τρεις για εμπρησμό κατ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή. Όσον αφορά στην Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 25 συλλήψεις εμπρηστών και 188 προσαγωγές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.