ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Από σήμερα οι νέες ελευθερίες για εμβολιασμένους: Σαρωτικοί έλεγχοι με face control σε καφέ και μπαρ

Από σήμερα οι νέες ελευθερίες για εμβολιασμένους: Σαρωτικοί έλεγχοι με face control σε καφέ και μπαρ
H ταυτοπροσωπία είναι το «κλειδί» στους ελέγχους, προκειμένου κάποιος να μη μπορεί να «ξεγελάσει» τις Αρχές με κάποιο πλαστό πιστοποιητικό.
INTIME

Στη Θεσσαλονίκη εστιάζουν το ενδιαφέρον τους, σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοιού, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας - Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Σάββατο

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 έως τις 23 Οκτωβρίου, από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σε καφέ και μπαρ. Μείζονος σημασίας θεωρείται η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την ταυτοπροσωπία, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ταυτοπροσωπία (δηλαδή ο έλεγχος της αστυνομικής ταυτότητας για να πιστοποιείται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης είναι ο πραγματικός), είναι το «κλειδί» στους ελέγχους, προκειμένου κάποιος να μη μπορεί να «ξεγελάσει» τις Αρχές με κάποιο πλαστό πιστοποιητικό.

Οι έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται σε όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ στους «απείθαρχους» θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα (είτε θαμώνες είτε καταστηματάρχες). Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη θεωρούν την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη για την εξέλιξη των κρουσμάτων στην πόλη.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

  • αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,
  • πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,
  • στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Αναλυτικά τα μέτρα από σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%

Σημειώνεται ότι, το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα .

Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ρoή Ειδήσεων