ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Απαγωγή Κυπαρίσση: Αυτοί είναι δράστες - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους

Απαγωγή Κυπαρίσση: Αυτοί είναι δράστες - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους
Το χρονικό της απαγωγής του επιχειρηματία

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Αστυνομία τα στοιχεία των δραστών της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση

Τα στοιχεία των δραστών για την απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των τριών, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δράστες, απήγαγαν τον επιχειρηματία την Τετάρτη (29/12/2021) και συνελήφθησαν την Παρασκευή (4/3/2022) από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. ΜΑΚΑΔΑΣΙΔΗ Αλέξανδρο του Οδυσσέα και της Κατίνας, γεννηθέντα την 18-4-1988 στην Ορεστιάδα,

2. ΚΑΛΤΣΑ Θεόδωρο του Δημητρίου και της Ευγενίας, γεννηθέντα την 30-11-1981 στην Αθήνα,

3. ΚΑΤΑΡΤΖΙΔΟΥ Χριστίνα του Δαμιανού και της Αθηνάς, γεννηθέντα την 28-7-1983 στο Ίλιον Αττικής.

Σε βάρος των ανωτέρω ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (συγκρότηση – ένταξη – διεύθυνση), αρπαγή με σκοπό να εξαναγκαστεί κάποιος άλλος σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση του, κατά συναυτουργία, εκβίαση τελεσθείσα με σωματική βία εναντίον προσώπου και με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό με πρόθεση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατά συναυτουργία, κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, οπλοφορία κατά συναυτουργία, οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, αντιποίηση και βία κατά υπαλλήλων.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Το χρονικό

Σε δύο διαφορετικά κρησφύγετα εκτιμά η Αστυνομία ότι κρατήθηκε από τους απαγωγείς του ο 40χρονος επιχειρηματίας, Γιώργος Κυπαρίσσης, ο οποίος απελευθερώθηκε ύστερα από 66 ημέρες ομηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο χώρο όπου τον κρατούσαν κάμερα για να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Έτσι, όταν ήθελαν να του μεταφέρουν φαγητό και νερό, του έδιναν εντολή να φορέσει μία κουκούλα για να μην τους βλέπει, επιβεβαίωναν από την κάμερα ότι έχει υπακούσει στην εντολή τους και τότε έμπαιναν στο δωμάτιο για να του αφήσουν αυτό που ήθελαν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ημέρα της απελευθέρωσής του, η μεταφορά του από το κρησφύγετο μέχρι το σημείο όπου τον άφησαν διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Σημειώνεται ότι η ώρα αυτή δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην απόσταση που διήνυσαν, καθώς ενδεχομένως οι απαγωγείς να «έκαναν κύκλους» με το αυτοκίνητο για να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία σε σχέση με την απόσταση που διήνυσαν.

Τα λύτρα καταβλήθηκαν δύο ημέρες πριν την απελευθέρωση του 40χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, είχε γίνει ξανά απόπειρα να δοθούν τα λύτρα στους απαγωγείς. Η απόπειρα απέτυχε λόγω της δυσκολίας στη συνεννόηση ή λόγω της προσπάθειας των δραστών (εν είδει «τεστ») να πειστούν ότι αστυνομικοί δεν ακολουθούν την οικογένεια.

Την ημέρα της απελευθέρωσης του Γιώργου Κυπαρίσση οι απαγωγείς έδιναν διαρκώς εντολές στα μέλη της οικογένειας για τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν. Τελικά τα μετρητά ύψους 800.000 ευρώ παραδόθηκαν και δύο 24ωρα μετά ο όμηρος απελευθερώθηκε στο Τατόι.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κυπαρίσσης: «Δεν ξέρω ποιος μπορεί να το έκανε» – Το λάθος που πρόδωσε τους απαγωγείς