ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Σκαφτούρου: H «σκληρή» μαφία και το συμβόλαιο θανάτου - Τι ερευνούν οι Αρχές

Δολοφονία Σκαφτούρου: H «σκληρή» μαφία και το συμβόλαιο θανάτου - Τι ερευνούν οι Αρχές

Δολοφονία Γιάννη Σκαφτούρου: Το όνομά του είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τις Αρχές με αποκορύφωμα το 2002 που εξαρθρώθηκε το συνδικάτο του εγκλήματος στο οποίο ο 55χρονος βαρυποινίτης θεωρήθηκε ότι είχε τον ρόλο του ταμία.

Συμβόλαιο θανάτου εκπλήρωσαν τέσσερις οπλισμένοι δράστες που «γάζωσαν» με καλάσνικοφ και σκότωσαν τον Γιάννη Σκαφτούρο, γνωστό άνθρωπο της νύχτας με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Ο 55χρονος διασκεδάζει μαζί με την οικογένειά του, ανυποψίαστος για το συμβόλαιο θανάτου που θα εκτελούσαν μια μέρα αργότερα οι δολοφόνοι του.

Ούτε 24 ώρες μετά, ο γνωστός με το προσωνύμιο «θείος Τζο» εκτελέστηκε από άγνωστους δράστες οι οποίοι τον γάζωσαν με καλάσνικοφ.

Ο πόλεμος της νύχτας ήταν αδυσώπητος και αυτό το γνώριζε πρώτος απ’ όλους ο ίδιος. Από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα στο εγχώριο έγκλημα, στο πλευρό του Παναγιώτη Βλαστού και του Βασίλη Στεφανάκου.

«Είχαμε την ατυχία τα παιδιά μας από τα 35 τους να έχουν παραβατική συμπεριφορά και τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές για να τους πάμε τρόφιμα. Αυτή είναι η μόνη μας σχέση με τις φυλακές. Τόσο εγώ όσο η γυναίκα και ο γιος μου δεν κρατήσαμε και δεν φυλάξαμε λεφτά του Βλαστού ούτε του γιου μας Γιάννη Σκαφτούρου που να προέρχονται από παράνομες πράξεις. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα και με την επιβαρυμένη μας υγεία να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, να τα αρμέγουμε για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας», ανέφερε ο πατέρας του.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος θεωρείτο «ταμίας» στο «συνδικάτο του εγκλήματος» που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002. Το όνομά του ενεπλάκη στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς.

Στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού κατηγορήθηκε για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και για τη διαχείριση των λύτρων των 30 εκατομμυρίων που δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Σκαφτούρος Δημήτρης γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός Παναγιώτης ότι τα φέρνει ο Σκαφτούρος Δημήτρης, όταν χρειάζονται» υποστήριξε ένας μάρτυρας.

Το όνομά του αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων τον Φεβρουάριο του 2013.

Τότε που ο βαρυποινίτης απέτυχε να περάσει πάνω από το ειδικό πλέγμα των φυλακών, με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Την ίδια περίοδο το όνομά του, εμπλέκεται και στη διαμάχη του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον Γιάννη Σμπώκο…

«Για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στον Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα» τόνισε μάρτυρας.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος φαίνεται ότι ήταν στο στόχαστρο κάποιας ομάδας της νύχτας και μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιχειρήσει να τον δολοφονήσουν μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρισκόταν.

Τότε κάποιος κρατούμενος του είχε επιτεθεί με ένα μαχαίρι και τον είχε χτυπήσει στο πόδι πριν τον ακινητοποιήσουν. Ο δράστης ήταν μέλος της «Αλβανικής Μαφίας» των φυλακών που κατηγορούνται για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Τα λάθη των εκτελεστών

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει μαρτυρίες και υλικό από κάμερες ασφαλείας, ώστε να διαπιστωθεί των δρομολόγιο που ακολούθησαν οι τέσσερις εκτελεστές, ακόμα και τέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία του Σκαφτούρου για να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Σίγουρο θεωρείται ότι οι δράστες παρακολουθούσαν για αρκετό καιρό το θύμα και «χτύπησαν» τη μέρα που ήταν πιο ευάλωτος, καθώς οι σωματοφύλακές του έλειπαν σε άδεια.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «Δεν είναι τυχαία ούτε η ημέρα ούτε ο τόπος για τη δολοφονία».

Όπως ανέλυσε, μιλώντας στο Star, «δεν είναι τυχαίο ότι έγινε στο χωριό του, η διαφυγή είναι πολύ εύκολη από αυτούς τους ανθρώπους, είναι πολλοί οι διάδρομοι διαφυγής και δεν διακινδυνεύουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτελεστές δεν είναι τυχαίοι: «Ήξεραν να χειριστούν τα όπλα. Πιθανόν να μην τους ενδιέφερε και το εάν θα σκοτωθούν και άλλοι. Πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου», ενώ προσέθεσε πως σίγουρα ο ίσιο θα έπαιρνε μέτρα προστασίας καθώς και στο παρελθόν είχε γίνει εις βάρος του επίθεση.

Όσον αφορά το ποιος παρήγγειλε το συμβόλαιο θανάτου, ο κ. Κατερινόπουλος είπε: «Η μία εκδοχή είναι να δόθηκε μέσα από τη φυλακή, από αντίπαλη ομάδα που θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο που δραστηριοποιούταν και αυτός. Η άλλη εκδοχή είναι να έχει δοθεί από την ίδια του την ομάδα. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία της ομάδας και θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την ομάδα ή να δημιουργήσουν νέα». Όπως εκτίμησε, εάν οι δράστες είναι από άλλη ομάδα, η δολοφονία του «θα μπορούσε να είναι και μήνυμα σε άλλους ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης:

«Είμαι καλά, όλα είναι αλήθεια μην μας ενοχλείτε» λέει η κόρη του Γιάννη Σκαφτούρου που δολοφονήθηκε

Εκτέλεση Σκαφτούρου: Σεσημασμένος και ο τραυματίας συμπέθερός του – Ο ογκώδης φάκελος του 45χρονου

Εκτέλεση Σκαφτούρου: Βρέθηκε η μηχανή των δραστών που τον «γάζωσαν» με 15 σφαίρες