ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει το «δίκτυο» που σφραγίζει την κοκαΐνη με το λογότυπο «23» - Στα νησιά η «πελατεία»

Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει το «δίκτυο» που σφραγίζει την κοκαΐνη με το λογότυπο «23»
Η έρευνα συνεχίζεται, σε συνεργασίες με Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος

Το «δίκτυο» που εισάγει κοκαΐνη με το λογότυπο «23» από τη λατινική Αμερική στην Ελλάδα προσπαθεί να «αποκρυπτογραφήσει» η Δίωξη Ναρκωτικών, ύστερα από τον εντοπισμό 57 κιλών κοκαΐνης, αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, στο Λουτράκι Κορινθίας.

Το λογότυπο αποτελεί τη «σφραγίδα» του καρτέλ που παράγει την κοκαΐνη στη λατινική Αμερική. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί των ναρκωτικών «πιστοποιούν» την ποιότητα της «λευκής κυρίας». Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών που εντοπίζεται στη χώρα μας κοκαΐνη με το συγκεκριμένο λογότυπο».

Η πρώτη ήταν στη Ζάκυνθο, η δεύτερη στην Αττική και η τρίτη προχθές Σάββατο στο Λουτράκι Κορινθίας. Στις αρχές του περασμένου Απριλίου είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος άντρα, αλβανικής καταγωγής, ενώ είχαν κατασχεθεί 10 κιλά ναρκωτικών. Μέσα στο παράνομο φορτίο που βρέθηκε είχε εντοπιστεί –μεταξύ άλλων- κοκαΐνη με το λογότυπο «23».

Οι ελληνικές Αρχές δεν διαθέτουν στοιχεία που να συνδέουν τις τρεις υποθέσεις. Ωστόσο, αναζητούν τα «δίκτυα» που εισάγουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στη χώρα μας από τη λατινική Αμερική.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε έχει αυξήσει -όπως κάθε χρόνο- τη ζήτηση για κοκαΐνη, με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να προσπαθούν να «εφοδιάσουν» με ναρκωτικά τους τουριστικούς προορισμούς. Εκτιμάται από τις Αρχές ότι τα 57 κιλά που βρέθηκαν στο Λουτράκι Κορινθίας θα κατέληγαν σε νησιά και άλλους προορισμούς με μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι.

Σε συνεργασία με τους Αμερικανούς πράκτορες της DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών οργάνωσαν το Σάββατο (28/5) επιχείρηση για τη σύλληψη 45χρονου Άγγλου στο Λουτράκι.

Η πληροφορία που είχαν οι ελληνικές και αμερικανικές Αρχές αφορούσε στη δράση διεθνικού κυκλώματος που εισήγαγε κοκαΐνη από χώρες της λατινικής Αμερικής. Τα ναρκωτικά τα αποθήκευαν, τα φυλούσαν σε «καβάτζα» και θα τα διακινούσαν σε τουριστικές περιοχές στη χώρα μας.

Μετά τη σύλληψη του 45χρονου Άγγλου, πραγματοποιήθηκε έφοδος σε διαμέρισμα, που αποτελούσε την «καβάτζα» του κυκλώματος. Εκεί υπήρχαν 49 συσκευασίες που έφεραν το λογότυπο «23» και περιείχαν καθαρή κοκαΐνη, συνολικού βάρους 57 κιλών και 215 γραμμαρίων. Η αξία των ναρκωτικών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ, ενώ το λογότυπο «23» παραπέμπει σε σφραγίδα καρτέλ της λατινικής Αμερικής.

Η έρευνα συνεχίζεται, σε συνεργασίες με Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 45χρονος είχε συνεργούς ομοεθνείς του και άλλα άτομα, οι οποίοι είχαν «άκρες» προκειμένου να εισάγονται και στη συνέχεια να διοχετεύονται τα ναρκωτικά σε συγκεκριμένες πιάτσες διακίνησης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.