ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Προτομές μεγάλων Ελλήνων κατέληγαν σε «σκραπατζίδικα» για 4 ευρώ το κιλό

Προτομές μεγάλων Ελλήνων κατέληγαν σε «σκραπατζίδικα» για 4 ευρώ το κιλό
Προτομές κατέληγαν σε «σκραπατζίδικα» στο Μενίδι από συμμορία Ρομά

Η συμμορία τους τελευταίους τρεις μήνες είχε κλέψει συνολικά οχτώ προτομές, κυρίως από χαλκό ή μπρούντζο

Ένας 53χρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης μάντρας με μέταλλα ανακύκλωσης (σκραπατζίδικο) στο Μενίδι, φέρεται ως ένας από τους αγοραστές των προτομών που «ξηλώνονταν» από συμμορία Ρομά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Τα μέλη του κυκλώματος πουλούσαν -μετά τις κλοπές- τις προτομές έναντι τεσσάρων ευρώ το κιλό. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 53χρονος παρέλαβε προτομή μεγάλης πολιτιστικής αξίας έναντι 150 ευρώ. Στη συνέχεια, φέρεται να την έλιωσε, με αποτέλεσμα να μη βρεθεί ποτέ.

Οι άντρες της Ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες σε έναν 36χρονο και μία 35χρονη, λίγη ώρα μετά το «ξήλωμα» της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου από πλατεία της Αρτέμιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, σημείο-κλειδί για το «ξεδίπλωμα» της υπόθεσης αποτέλεσε η έρευνα που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. μετά από κλοπή προτομής του στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση απέναντι από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχαν καταγράψει καρέ-καρέ την κλοπή. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο λύκειο φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Η συμμορία τους τελευταίους τρεις μήνες είχε κλέψει συνολικά οχτώ προτομές, κυρίως από χαλκό ή μπρούντζο. Οι πέντε κλοπές έγιναν στη Νέα Ιωνία. Μεταξύ αυτών η κλοπή προτομής του Στέλιου Καζαντζίδη, τον περασμένο Μάιο.

Αναλυτικά «ξηλώθηκαν» οι παρακάτω προτομές:

  1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.
  2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ
  3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ
  5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ
  8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ως προς τον τρόπο δράσης της συμμορίας, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι προσέγγιζαν με αυτοκίνητο (κυρίως πρωινές ώρες) πάρκα και πλατείες στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής.

Κατόπιν, αποβιβάζονταν από το όχημα και ξήλωναν την προτομή, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από τη βάση της, στη συνέχεια την τοποθετούσαν στο εκάστοτε «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο και αποχωρούσαν από το σημείο, μεταβαίνοντας σε άμεσο χρόνο σε «σκαρπατζίδικο» για να την πουλήσουν, βάσει του βάρους της.

Μετά από έρευνα στην οικία του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια. Κατασχέθηκε επίσης το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.