ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στο «κόκκινο» ο Έβρος: Γκρουπ 80 ατόμων, εγκληματικά δίκτυα και Τούρκοι «συνοδοί»

Στο «κόκκινο» ο Έβρος: Γκρουπ 80 ατόμων, εγκληματικά δίκτυα και Τούρκοι «συνοδοί»
Οι συνοριοφύλακες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να εμποδίσουν τους δουλεμπόρους
INTIME NEWS

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «διανύουμε ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων ετών»

Στο «κόκκινο» δουλεύουν οι δυνάμεις συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς τα δίκτυα δουλεμπόρων «πιέζουν» ασφυκτικά μέσω μαζικών δρομολογίων που οργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «διανύουμε ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων ετών», αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ότι μόνο τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου συνελήφθησαν 70 διακινητές μεταναστών.

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή, όπως λένε, βλέπει τους διακινητές και είτε «κάνει ότι κοιτάει αλλού» είτε τους «σπρώχνει» προς την οριογραμμή. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές της Αστυνομίας, κλιμάκια Ελλήνων συνοριοφυλάκων, που αποτελούνταν από δύο ή τρεις άντρες, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με γκρουπ των 50, των 70 ή και των 80 ατόμων. Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που εμφανίζονται με τόσο μεγάλη συχνότητα τόσες πολλές πολυπληθείς ομάδες.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι «μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα μόνο από τον Έβρο 1.500 μετανάστες».

Οι συνοριοφύλακες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να εμποδίσουν τους δουλεμπόρους, οι οποίοι ξεκινούν τις προκλήσεις όταν καταλαβαίνουν ότι η «δουλειά» τους δεν θα είναι εύκολη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων σημειώνουν ότι «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι για ακόμα μία φορά ορατή (ιδιαίτερα από τις Αρχές του Ιουλίου και έπειτα) και η ελληνική πλευρά θα αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας ανάλογα με τις συνθήκες».

Την περασμένη εβδομάδα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε -κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης -τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη θωράκιση των συνόρων. Μεταξύ αυτών είναι η επέκταση του φράχτη, η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής επιτήρησης και η επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση του προσωπικού.

Ένας από τους αυτούς που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στον Έβρο είναι ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος μιλώντας στο newsbomb περιγράφει την κατάσταση:

«Είναι για εμάς ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια. Η ‘κάνουλα’ από τη ‘γείτονα’ χώρα άνοιξε. Ματώνουμε για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις ροές. Αυτοί που είμαστε στα σύνορα δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την περίοδο. Πραγματικά είμαστε στα κόκκινα και εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μέχρι να έρθει ο χειμώνας και να ανέβει η στάθμη του ποταμού».

Στην ερώτηση εάν το σημερινό σκηνικό στον Έβρο θυμίζει σε κάτι εκείνο του Μαρτίου του 2020, απαντά: «Υπάρχουν ομοιότητες. Γιατί δεν είναι μαζική εισβολή αλλά είναι μία κάνουλα που έχει ανοίξει για τα καλά σε όλη την οριογραμμή των 160 χιλιομέτρων του Έβρου. Στα σημεία όπου βρίσκεται ο φράχτης οι ροές είναι μηδαμινές, ωστόσο, στο υπόλοιπο κομμάτι μικρές και μεγάλες ομάδες εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος χωρίς να χρειάζεται καν λέμβος για να διασχίσουν το ποτάμι. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά μας και υπολογίστε επίσης ότι έχουμε να φυλάξουμε και τον ορεινό όγκο από την πλευρά της Βουλγαρίας, όπου και εκεί αυτή την περίοδο έχουμε ροές».

Για το ρόλο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σημειώνει: «Βλέπουμε καθημερινά την υποκίνηση και τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων σε εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Όταν δε μπορούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας γιατί βρισκόμαστε εκεί που πρέπει και τους ‘χαλάμε’ τα περάσματα, αρχίζουν τις προκλήσεις. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι, δείχνουνε υπομονή αλλά και αποφασιστικότητα όπου χρειάζεται. Σας ξαναλέω ότι αυτή την περίοδο έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας και κάνουμε κατάθεση ψυχής για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».