ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Γιατί η έκρηξη στο Περιστέρι σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. - «Τύφλωσαν» τις κάμερες

Γιατί η έκρηξη στο Περιστέρι σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. - «Τύφλωσαν» τις κάμερες
Βομβαρδισμένο τοπίο η καφετέρια στο Περιστέρι.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στην Αστυνομία η ισχυρή έκρηξη σε καφετέρια στο Περιστέρι.

Και αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ένα κατάστημα γίνεται στόχος βομβιστών στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει σειρά εμπρηστικών επιθέσεων, που έχουν κοινή συνισταμένη τον «επαγγελματισμό» των δραστών. Οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, όπως έγινε σήμερα, αφήνουν πίσω τους μαγαζιά ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την έρευνα θα εξετάσουν εάν μπορεί οι εκρήξεις των τελευταίων μηνών σε πέντε διαφορετικά καταστήματα να συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο. Στην περίπτωση της έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα θα εξεταστεί επίσης εάν άνθρωποι του καταστήματος είχαν διαφορές με οποιονδήποτε θα μπορούσε να τους «εκδικηθεί» με αυτόν τον τρόπο.

Ένα ερώτημα είναι εάν η έκρηξη ήταν ένα χτύπημα-«μήνυμα» (δηλαδή προειδοποιητικό) ή εάν ήταν ένα χτύπημα εκδίκησης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι δράστες ήταν «επαγγελματίες». Αρχικά φέρονται να έσπασαν την τζαμαρία και να μπήκαν στο εσωτερικό της καφετέριας, με στόχο να ξηλώσουν το καταγραφικό μηχάνημα και ουσιαστικά να «τυφλώσουν» τις κάμερες ασφαλείας. Αφού κατάφεραν το σκοπό τους, τοποθέτησαν γκαζάκια, κροτίδες και εύφλεκτο υγρό, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη που κατέστρεψε την καφετέρια.

Οι δράστες εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο σημείο περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., που ειδοποιήθηκαν αμέσως από τους κατοίκους που ξύπνησαν από τον κρότο.

Οι πρώτες εικόνες από την καφετέρια που καταστράφηκε

Ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr και του Νίκου Χριστοφάκη έχει καταγράψει πλήρως το μέγεθος των ζημιών που έγιναν στο κατάστημα. Το περιστατικό έγινε περίπου στις 5:30 της Τρίτης (4/10) ενώ η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς στα διαμερίσματα πάνω από την καφετέρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, οι δράστες μπήκαν φορώντας κουκούλες μέσα στο κατάστημα και πέταξαν τρία γκαζάκια, από τα οποία εξεράγησαν τα δύο, ενώ στον τηλεοπτικό σταθμό Open αναφέρθηκε ότι οι δράστες αφαίρεσαν από το κατάστημα το καταγραφικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως το συμβάν ήταν πρωτοφανές για τη γειτονιά. «Δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο», είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος στο Newsbomb.gr.

Ένας ακόμα κάτοικος, ανέφερε πως είδε κάποιον να απομακρύνεται τρέχοντας και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα άκουσε τις εκρήξεις από το κατάστημα.