Η ΔΡ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΒΟΥΡΔΑΚΟΥ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Οι δύο όψεις του εγκλήματος στο Φάληρο και τον Πειραιά

Οι δύο όψεις του εγκλήματος στο Φάληρο και τον Πειραιά

Η Δρ. Εγκληματολογίας με ειδικότητα ανάλυση προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου, αναλύει στο Newsbomb.gr τα κοινά προφίλ των δραστών του Παλαιού Φαλήρου και του Πειραιά

Ολοένα και πληθαίνουν οι επιθέσεις δραστών σε ανυποψίαστα θύματα στους δρόμους κυρίως τις νυχτερινές ώρες και όχι μόνο. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, δύο ακόμα περιστατικά αναστάτωσαν την κοινωνία, καθώς οι πολίτες πλέον αισθάνονται ανασφαλείς να κυκλοφορούν μόνοι τους.

Η Δρ. Εγκληματολογίας με ειδικότητα ανάλυση προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου, αναλύει στο Newsbomb.gr τα προφίλ των δραστών του Παλαιού Φαλήρου και του Πειραιά, δύο θυτών με κοινή λογική, οι οποίοι επιχείρησαν και βίασαν ανυποψίαστες κοπέλες.

Επίθεση στο Παλαιό Φάληρο

Βλέποντας το προφίλ του δράστη και τον τρόπο επίθεσής του στις δύο κοπέλες στο Παλαιό Φάληρο και έχοντας όλο το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται για την ανάλυση του δράστη η κα. Σβουρδάκου βλέπει έναν καθαρά οργανωμένο και πλήρη συνειδοτοποιημένο θύτη.

«Το συγκεκριμένο προφίλ το οποίο απασχόλησε την ελληνική κοινωνία και τις αρχές έχει να κάνει με έναν άνδρα, ο οποίος είναι παντρεμένος – χωρισμένος, με οικογένεια. Έχει αποχωρήσει από την οικογενειακή του ζωή, ζει με την μητέρα του, η οποία είναι και αυτή θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του.

Γνωρίζει πολύ καλά τι πράττει, έχει σχέδιο, είναι οργανωμένος, έχει συγκεκριμενοποιήσει τον χρόνο και τον χώρο της επίθεσης. Εκμεταλλεύεται την απουσία φυσικών προστατών, είναι μόνα τους τα υποψήφια θύματα, τα αιφνιδιάζει και προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις αρρωστημένες του σκέψεις και επιθυμίες.»

Τρόπος δράσης

Η πρώτη προσπάθεια ήταν όταν μπήκε στο αυτοκίνητο και με αιχμηρό αντικείμενο απείλησε το υποψήφιο θύμα με πισώπλατη επίθεση. Το θύμα δεν είχε οπτική επαφή με τον δράστη. Δεν είχε περιθώρια αντίδρασης και δεν έπρεπε να αντιδράσει - λόγω της απειλής με αιχμηρό αντικείμενο - όμως ήταν έξυπνο που πήγε το αυτοκίνητό της σε μία καφετέρια, ώστε να φαίνονται οι κινήσεις του αυτοκινήτου από τις κάμερες γιατί έτσι εντοπίσαμε τον δράστη, βγήκε από το αυτοκίνητο και τρέχοντας πήγε στον επόμενο στόχο.

Ο δράστης είναι ψυχρός δεν κάνει πίσω, δε φοβάται, είναι επαγγελματίας και συνεχίζει το σχέδιο του. Ο χρόνος είναι υπέρ του καθώς η ώρα της επίθεσης είναι 4:00 π.μ. ξημερώματα. Με απειλή αντικειμένου πραγματοποιεί το σχέδιό του. Το θύμα γυρίζει στην στάση, και ο θύτης προσποιείται ότι είναι ο φίλος της.

«Μικρό θέατρο από τη μεριά του δράστη, είναι μισογύνης, ειρωνεύεται, έχει θράσος και εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρακολουθεί ρεπορτάζ, επικαιρότητα, χτίζει την άμυνά του και αντιδρά ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. Από τον τρόπο δράσης βλέπουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βιάσει. Έχει συμβεί και σε άλλες κοπέλες», τονίζει η εγκληματολόγος.

Κοινό δραστών Π. Φαλήρου και Πειραιά

Το κοινό... Ο θύτης αιφνιδιάζει το θύμα, το οποίο δεν έχει επαφή με το πως είναι ο δράστης. Και στους δύο δράστες η επίθεση γίνεται από την πίσω πλευρά. Της κλείνει το στόμα. Πάλι χώρος και χρόνος είναι υπέρ του δράστη. Τα θύματα δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος τις ακολουθεί και τις παρακολουθεί.

Στον Πειραιά ο δράστης κλείνει το στόμα στο θύμα ώστε να μη φωνάξει και να γίνει αντιληπτός από τη γειτονιά και τους πολίτες. Γίνεται στην κυριολεξία μάχη σώμα με σώμα θύτης με θύμα. Της ασκεί σωματική βία, η κοπέλα αμύνεται προσπαθεί να αποφύγει τον δράστη και τελικά απέφυγε τη χειρότερη κακοποίησή της.

«Στο σωματότυπο φαίνεται ότι δεν είναι ογκώδεις, μπορούν να διαφύγουν γρήγορα. Επιμένουν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους και είναι άκρως επικίνδυνοι. Μπορούν να κάνουν το οποιοδήποτε αδίκημα, το οποίο είναι κατά της ασφάλειας όλων των πολιτών και δη των γυναικών», καταλήγει η κα. Σβουρδάκου.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιό Φάληρο: «Για μένα είναι πεθαμένος» λέει η μητέρα του βιαστή

Νίκαια: «Από τα χτυπήματα ούτε να φάω δεν μπορώ»

Νίκαια: Πώς σώθηκε η 20χρονη από τον «δράκο του Πειραιά»