ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τα 20 ευρώ βενζίνη δεν πληρώθηκαν - Δύο όψεις «αστυνομικού» νομίσματος

Τα 20 ευρώ βενζίνη δεν πληρώθηκαν - Δύο όψεις «αστυνομικού» νομίσματος
Το σημείο των πυροβολισμών στη Θεσσαλονίκη με τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά.
Eurokinissi

Την παραπάνω ιστορία θυμήθηκαν πολλοί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. -και όχι μόνο- μετά την αιματηρή καταδίωξη με θύμα 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν 31η Οκτωβρίου 2022 όταν μία οικογένεια από τον Βόλο, επιστρέφοντας στο σπίτι της από το σούπερ μάρκετ, σταμάτησε σε πρατήριο υγρών καυσίμων για να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο.

Αφού η υπάλληλος τους έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ η μητέρα βγήκε από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο πατέρας και οι δύο μικρές κόρες (ηλικίας 5 και 9 ετών), για να πληρώσει στο εσωτερικό του πρατηρίου. Η κάρτα, ωστόσο, δεν γινόταν αποδεκτή από το μηχάνημα POS.

Τότε η μητέρα πρότεινε στην υπάλληλο να αφήσει την ταυτότητά της εκεί, να πάει στο σπίτι της και να φέρει τα 20 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτό από τον πρατηριούχο, ο οποίος ενημερώθηκε από την υπάλληλο τηλεφωνικώς και ζήτησε να κληθεί η Αστυνομία, λέγοντας στην υπάλληλο ότι η οικογένεια πρέπει να παραμείνει στο σημείο μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί.

Ο πρατηριούχος φέρεται να ζητούσε από την Αστυνομία τη σύλληψη της μητέρας που δεν πλήρωσε το αντίτιμο. Όταν τελικά έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί και είδαν την οικογένεια, η απάντηση του αστυνομικού που ανέλαβε να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου ήταν αφοπλιστική: «Δεν είσαι καλά… που θα συλλάβω οικογένεια με μικρά παιδιά». Τότε έβγαλε από την τσέπη του 20 ευρώ, τα παρέδωσε στην υπάλληλο και το συμβάν έληξε, με την οικογένεια και τα μικρά παιδιά να επιστρέφουν στο σπίτι τους…

Την παραπάνω ιστορία θυμήθηκαν πολλοί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. -και όχι μόνο- μετά την αιματηρή καταδίωξη με θύμα 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη περίπτωση, στον Βόλο, η είδηση έκανε το γύρο των ΜΜΕ και όλοι έδωσαν τα εύσημα στους αστυνομικούς, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η οικογένεια δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια που έλαβε σε μία δύσκολη στιγμή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη, ένας 16χρονος βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώ έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι δεν δικαιολογούνται οι πυροβολισμοί για ένα συμβάν μη πληρωμής βενζίνης. Όπως λένε, οι Αρχές είχαν από το πρατήριο υγρών καυσίμων τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος και σε κάθε περίπτωση η καταδίωξη θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη με τους κατάλληλους χειρισμούς.

Το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Ρομά ανοίγει και πάλι τη συζήτηση σε σχέση με την εφαρμογή του κανονισμού που πρέπει να ακολουθείται στις καταδιώξεις αλλά και σε σχέση με την εκπαίδευση των αστυνομικών που υπηρετούν στις ομάδες «πρώτης γραμμής».

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο απολογείται την Παρασκευή για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της εκτέλεσης παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος του από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ένορκη Διοικητική Εξέταση ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σχετικές ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Κούγιας για πυροβολισμό 16χρονου – Σε αναβρασμό οι Ρομά

Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση 16χρονος -Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Νύχτα επεισοδίων για τον πυροβολισμό 16χρονου: Μήνυμα από 112 και χάος