ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Φάντασμα» για τους γείτονες η Ρωσίδα κατάσκοπος που εντοπίστηκε από την ΕΥΠ

κατάσκοπος ρωσία ελλάδα
Το κλειστό κατάστημα στο Παγκράτι, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κάλυψη η Ρωσίδα κατάσκοπος.
Newsbomb.gr / Χαρά Σώτα

Η ΕΥΠ «ξεσκέπασε» τη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα που από το 2018 δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Αυτοψία του Newsbomb.gr στο Παγκράτι όπου διατηρούσε κατάστημα. «Δεν τη βλέπαμε σχεδόν ποτέ», λένε γείτονες.

Κατεβασμένα ρολά και εικόνα εγκατάλειψης αντικρίζει κανείς στο κατάστημα της οδού Αρριανού 2 στο Παγκράτι, όπου δραστηριοποιούταν τα τελευταία χρόνια η «Μαρία Τσάλλα». Η γυναίκα που, σύμφωνα με την ΕΥΠ, στην πραγματικότητα ονομάζεται Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η εν λόγω δρούσε ως μέλος της ομάδας «illegals» που έχουν ιδρύσει οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και αναλαμβάνουν αποστολές σε χώρες της Δύσης.

Το τι ακριβώς έκανε στην Ελλάδα η 35χρονη, που στα χαρτιά που εξασφάλισε από το ελληνικό κράτος ως παιδί ομογενών εμφανιζόταν ως 32χρονη, παραμένει άγνωστο. Όπως άγνωστη ήταν και η ίδια για τους ανθρώπους που έμεναν ακόμα και στην ίδια πολυκατοικία μαζί της στο Παγκράτι. Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην οδό Αρριανού, όπου διατηρούσε το κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεξίματος, και αναζήτησε πληροφορίες. «Δεν ξέραμε τίποτα. Μόνο στο μαγαζί την είχαμε δει. Κόσμος δεν μπαινόβγαινε σε αυτό το μαγαζί. Το έκλεισε πριν από δύο εβδομάδες περίπου», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος στη γειτονιά.

«Φευγαλέα την είχαμε δει. Ούτε ξέραμε ότι μένει στην ίδια πολυκατοικία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η εικόνα, πάντως, στο κατάστημα με την επωνυμία «Galazio» μαρτυρά πως η ιδιοκτήτρια εξαφανίστηκε… από προσώπου γης σε χρόνο dt. Η «γυναίκα φάντασμα» για τη γειτονιά του Παγκρατίου, τα μάζεψε άρον-άρον από την Ελλάδα όπως φαίνεται, αφού αντιλήφθηκε πως η ΕΥΠ είναι στα ίχνη της και έχει ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.

Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος που «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ

Η «Μαρία Τσάλλα», όπως εμφανιζόταν στα νόμιμα έγγραφα του ελληνικού κράτους που είχε εξασφαλίσει το 2018 ακολουθώντας σχετικές διαδικασίες, κι αφού δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών, εμφανίστηκε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα λαλά και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ανήκει στην κατηγορία των «illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έτσι ώστε να σταλούν σε δυτικές χώρες και να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο, ειδικό, ρόλο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, προφανώς ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη.

Στην «αυγή» του 2023 η σύλληψη μιας αντίστοιχης «illegal» στη Σλοβενία, φαίνεται πως άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και για τη «Μαρία Τσάλλα». Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί και αυτή αλλά και άλλα πρόσωπα. Η ίδια είπε στον «κύκλο» της στην Ελλάδα πως θα φύγει για δουλειές και θα επιστρέψει εντός ενός μήνα, ωστόσο, έκτοτε εξαφανίστηκε και ήταν σαν… να μην υπήρξε ποτέ. Η ίδια κατέβασε τα προφίλ στα social media, την ιστοσελίδα του καταστήματος που είχε και δεν μπορούσε κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.

Πλέον, η έρευνα των ελληνικών αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.