ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Υάκινθος»: Το κωδικό όνομα που είχε δώσει η ΕΥΠ στην επιχείρηση με τους τρομοκράτες

«Υάκινθος»: Το κωδικό όνομα που είχε δώσει η ΕΥΠ στην επιχείρηση με τους τρομοκράτες
Intime / φωτογραφία αρχείου

Η επιχείρηση της ΕΥΠ για τους τρομοκράτες «άνθισε» στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να υπάρξει κι άλλη σύλληψη.

Το κωδικό όνομα «Υάκινθος» έδωσε η ΕΥΠ στην επιχείρηση εξάρθρωσης του τρομοκρατικού κυκλώματος που ετοίμαζε χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Η επιχείρηση της ΕΥΠ «άνθισε» στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, ωστόσο, οι δράστες συνελήφθησαν στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2023, όταν και επιβεβαιώθηκαν τα σχέδιά τους.

Εκτός από τους δύο Πακιστανούς τρομοκράτες που συνελήφθησαν, στο μικροσκόπιο μπήκαν ακόμη 15-20 άτομα, κυρίως ομοεθνείς τους, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενημερωθεί για τις προετοιμασίες του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ζάκυνθο, Σπάρτη, Άνω Λιόσια, Ομόνοια και Μοναστηράκι.

Οι δύο αλλοδαποί σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών και να στρατολογήσουν καινούργια άτομα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται και νέα σύλληψη

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις, καθώς οι έρευνες για άλλα μέλη συνεχίζονται. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για ένα άτομο με με περιφερειακό ρόλο.

Επίσης, στο στόχαστρο είναι και ο 30χρονος εγκέφαλος του κυκλώματος που μένει στο Ιράν και φέρεται να τους καθοδηγούσε. Σύμφωνα με περιγραφές, πρόκειται για έναν αδίστακτο άνθρωπο, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, σε δολοφονίες και απαγωγές.

Το κλιμάκιο της ΕΥΠ που εργάστηκε στην επιχείρηση «Υάκινθος» εντόπισε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο 30χρονος από το Ιράν έλεγε στους δύο Πακιστανούς ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Παράλληλα, τους είχε πει ότι για κάθε νεκρό θα πληρώνονταν 15.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις