ΕΛΛΑΔΑ

Νομική: Σπουδές πανευρωπαϊκού επιπέδου στην Αθήνα, ως αφετηρία για το μέλλον

Νομική: Σπουδές πανευρωπαϊκού επιπέδου στην Αθήνα, ως αφετηρία για το μέλλον

Η επιλογή σπουδών υψηλού επιπέδου, που εν πολλοίς θα καθορίσουν το μέλλον κάθε νέου ανθρώπου που βρίσκεται στη θέση αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων εμπεριέχει εν πολλοίς τον παράγοντα τύχη – που φυσικά δεν μπορεί να προβλεφθεί ως προς τι και ποιον θα ευνοήσει – δεν είναι ο ιδανικός δρόμος για τον καθέναν. 

Η Νομική, για παράδειγμα, που είναι σχολή υψηλής ζήτησης, εμπεριέχει την πιθανότητα να μην επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, καθώς είναι ένας κλάδος που μπορεί να οδηγήσει σε καριέρα διεθνούς εμβέλειας, η εισαγωγή στα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, πιθανόν να μην ικανοποιεί τις απαιτήσεις του επίδοξου σπουδαστή,

Πέρα από τις σπουδές στο εξωτερικό, που συνήθως συνεπάγονται σημαντικό κόστος για τη μέση οικογένεια, υπάρχει ένας τρίτος δρόμος που παρέχει υψηλή ποιότητα σπουδών, απεριόριστες ευκαιρίες και περιορισμένα έξοδα: Πρόκειται για τις σπουδές Νομικής στο ιδιωτικό κολλέγιο IdEF, στην Αθήνα, μέσω των οποίων οι σπουδαστές αποκτούν πτυχίο με πλήρη Επαγγελματική Ισοδυναμία σε σχέση με τα συγκρίσιμα πτυχία των Ελληνικών Νομικών Σχολών, ενώ είναι το μοναδικό κολέγιο με πτυχιούχους εγγεγραμμένους στα βιβλία ασκούμενων και στα μητρώα Δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

Σπουδές που ανοίγουν δρόμους διεθνούς καριέρας

Το ιδιωτικό κολλέγιο Institution d'Etudes Francophones (IdEF) είναι ένα καταξιωμένο κολλέγιο που άρχισε τη λειτουργία του το 1995 συμπράττοντας με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, με σκοπό την παροχή των ακαδημαϊκών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Paris 13 στην Ελλάδα. Οι φοιτητές του IdEF είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι. Το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord άλλωστε, είναι ένα από τα σημαντικότερα Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια πολλαπλών κατευθύνσεων, με περισσότερους από 25.000 φοιτητές σε όλο το φάσμα των ακαδημαϊκών σπουδών.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών (LICENCE, MASTER) το Sorbonne Paris Nord απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα Εθνικά Γαλλικά πτυχία και master Νομικής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές, που αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης. Στην Ελλάδα, η αναγνώριση γίνεται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ΑΤΕΕΝ (ΣΑΕΠ), καθώς το IdEF λειτουργεί ως κολλέγιο αδειοδοτημένο από το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά στους φοιτητές με το Sorbonne Paris Nord. . Για το σκοπό αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στην υποδοχή τους, στην προσαρμογή τους, στον προσανατολισμό τους και την επιτυχία τους.

Ουσιαστικά, ο φοιτητής που επιλέγει τη Νομική του IdEF College για τις σπουδές του, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο της Σορβόννης, που περιλαμβάνει το ελληνικό δίκαιο, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα άσκησης δικηγορίας τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γαλλικά και στα αγγλικά, μέσα από την τελειοποίηση της χρήσης της νομικής ορολογίας της κάθε γλώσσας.

Γενικότερα, όμως, ο συνδυασμός της Νομικής επιστήμης με το γαλλικό σύστημα, με τον τρόπο που αυτό επιτυγχάνεται στο IdEF, διδάσκει στους φοιτητές τον ιδανικό τρόπο σκέψης, τον κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης μαζί με έναν υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, που αποτελούν τη βάση για την γενικότερη επαγγελματική σταδιοδρομία του αποφοίτου.

Τι προσφέρει η Νομική του IdEF στους σπουδαστές

Με την άρτια εκμάθηση των βασικών θεωρητικών γνώσεων και εννοιών της Νομικής Επιστήμης αλλά και τον χειρισμό συλλογιστικής και κριτικής σκέψης, την άρτια εκμάθηση των νομικών τεχνικών και της νομικής ορολογίας και μεθοδολογίας, τον άρτιο χειρισμό του γραπτού και του προφορικού νομικού λόγου – και μάλιστα σε 3 γλώσσες, ουσιαστικά – το IdEF College στοχεύει στη διαμόρφωση επαγγελματιών και στελεχών υψηλής ποιότητας, που μπορούν να ακολουθήσουν την καριέρα που ονειρεύονται σε οποιονδήποτε τομέα.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής «Licence» διδάσκεται τόσο ως ελληνόφωνο πρόγραμμα με εκμάθηση γαλλικών όσο και ως γαλλόφωνο πρόγραμμα, με εκμάθηση ελληνικών. Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια (supports de cours) διανέμονται στους φοιτητές και στις δύο γλώσσες (ελληνικά και γαλλικά), ενώ οι εξετάσεις για το ελληνόφωνο πρόγραμμα γίνονται στα ελληνικά, με εξαίρεση τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από τους Γάλλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Paris 13 στο τέλος του 6ου εξαμήνου και οι εξετάσεις για το γαλλόφωνο πρόγραμμα γίνονται στα γαλλικά, με εξαίρεση τα μαθήματα ελληνικού δικαίου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών.

Με το 1ο πτυχίο που προσφέρει το IdEF, το «Licence», οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής για άσκηση σε Κυπριακό Δικηγορικό Σύλλογο, διάρκειας 12 μηνών, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται αυτόματη εγγραφή σε Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Δικηγόρου.

Μετά το Licence, όμως, το τέταρτο έτος σπουδών, θεωρείται ως το έτος του πτυχίου και ονομάζεται «Master 1». Με την ολοκλήρωσή του, απονέμεται το πτυχίο Νομικής «Μaîtrise», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα εγγραφής για άσκηση σε Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο, διάρκειας 18 μηνών, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Νομικής Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αλλά και η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ΑΤΕΕΝ (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας και εγγραφή στους Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους μετά από εξετάσεις επάρκειας.

Οι σπουδές της Νομικής είναι πλέον μια επιλογή για κάθε νέο που θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να ξεκινήσει την καριέρα του, είτε στη δικηγορία, είτε σε όποια άλλη κατεύθυνση ονειρευτεί. Οι σπουδές Νομικής στο IdEF προσφέρουν επάρκεια, υψηλή ποιότητα και κατάρτιση, προσφέρουν κάθε επιλογή που θα θελήσει να επιτύχει!