ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ο ρόλος του «Πάτερ» στο κύκλωμα νοθείας καυσίμων και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Νοθεία καυσίμων

Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία του επονομαζόμενου «Πάτερ» με τον 41χρονο ομογενή από το Καζακστάν, αρχηγό της 1ης υποομάδας, για ζημιά που προξένησαν από νοθευμένα καύσιμα που διακίνησαν

Η επικινδυνότητα της νόθευσης καυσίμων με χημικούς διαλύτες και των ποτών με αιθυλική αλκοόλη αναδεικνύεται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, από τις συνομιλίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε σε αυτές τις παράνομες προσμίξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο 62χρονος αρχηγός των τριών υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης, ο επονομαζόμενος «Πάτερ», που ήταν ιερέας σε εκκλησία του Λονδίνου για 12 χρόνια, ο 65χρονος «Μάγος» των προσμίξεων από τη Γάζα και οι υπόλοιποι 28 συνεργοί μπορούσαν να κάνουν παραγωγή 260 τόνων χημικών διαλυτών σε χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία του επονομαζόμενου «Πάτερ» με τον 41χρονο ομογενή από το Καζακστάν, αρχηγό της 1ης υποομάδας, για ζημιά που προξένησαν από νοθευμένα καύσιμα που διακίνησαν.

«Πάτερ»: Σε κάθε παλέτα 120 και τα 5 κυβικά που φύγανε Καλαμάτα, γ… ένα μαγαζί γιατί του είχαμε πει, ένα προς ένα δουλεύετε, και όταν λέμε γ… το μαγαζί, άμα δεν είσαι εσύ και εγώ, ζητάνε αυτόν που το έστειλε να γ… Και λέω πάει αυτός Θεσσαλονίκη είναι.

41χρονος: ΟΚ.

«Πάτερ»: Ενα μαγαζί γ… στην Καλαμάτα, γιατί ένα προς ένα καθαρή βενζίνη είπαμε, ότι είναι ένα προς ένα, ότι έχει καθαρή βενζίνη μέσα.

Το πρατήριο πωλούσε το νοθευμένο καύσιμο 8 λεπτά φθηνότερο από το καθαρό, σχεδόν τιμή διυλιστηρίου. Τα οχήματα πολλών πελατών υπέστησαν σοβαρές βλάβες, με τους αστυνομικούς να προειδοποιούν τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί στον εφοδιασμό καυσίμων όταν βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές.

Σε άλλη συνομιλία ο 62χρονος αρχηγός μιλά με έναν μεσάζοντα της προμήθειας επιχειρήσεων ποτοποιίας με αιθυλική αλκοόλη.

57χρονος: Σου εξήγησα ότι ο φίλος μου ο φαρμακοποιός (ποτοποιός), που απευθύνθηκα εγώ, μπορεί να τα ψωνίσει γιατί έχει άδεια ιατρικών φαρμάκων (αιθυλική αλκοόλη), μου λέει να δω τι είναι και θα τα παραγγείλουμε να σου πω πόσο κάνουν και τα λοιπά.

«Πάτερ»: Εντάξει, θα σου πω.

57χρονος: Θέλω φάρμακα (αιθυλική αλκοόλη) για ζώα μικρά (ποτά) από μια μονάδα που είναι στον Αγιο Δημήτριο. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε, είναι κάθε εβδομάδα. Θα σου πω. Τώρα είναι 50 κωδικοί από 1.000 κομμάτια ο κάθε κωδικός.

«Πάτερ»: Εντάξει, θα το κάνουμε.

57χρονος: Φάρμακα για μικρά ζώα.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, εξετάζουν αν αφανείς πρωταγωνιστές της εγκληματικής οργάνωσης είναι συγγενικά πρόσωπα ηγετικού μέλους της Greek Mafia, που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Πώς μιλούν τα μέλη του κυκλώματος

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικούς για τις συνομιλίες τους:

«Φάρμακα»: Χημικοί διαλύτες

«Νερό»: Αιθυλική αλκοόλη

«Υδραυλικοί»: Προμηθευτές

«Μικρά Ζώα»: Ποτά

«Φαρμακοποιός»: Ποτοποιός