Συνελήφθησαν τα μέλη ομάδας που διέπραξαν δεκάδες κλοπές σε σπίτια στην Ημαθία

Συνελήφθησαν τα μέλη ομάδας που διέπραξαν δεκάδες κλοπές σε σπίτια στην Ημαθία

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας εγκληματική ομάδα η οποία διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ημαθίας.

Κατά τις κλοπές οι κλέφτες αφαιρούσαν ηλεκτρονικά είδη, κινητά τηλέφωνα, χρήματα και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Η συστηματική και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών, οδήγησε στη σύλληψη τριών μελών της εγκληματικής ομάδας οι οποίοι είναι υπήκοοι Αλβανίας (ηλικίας 29, 40 και 47 ετών) και στην εξιχνίαση δεκάδων κλοπών από σπίτια.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 25 κλοπές και απόπειρες κλοπών από μονοκατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για - κατά περίπτωση - διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας για την εξιχνίαση κλοπών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, κατάφεραν να εντοπίσουν τη Δευτέρα (27/10/2014) τα ξημερώματα σε χωριό της Ημαθίας, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 40χρονου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα βρέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία τα οποία και κατασχέθηκαν, όπως και το όχημα ως μέσο διάπραξης των κλοπών.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο μήνα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη κλοπών σε μονοκατοικίες στην Ημαθία, ενώ τα αντικείμενα που αφαιρούσαν, τα διέθεταν προς πώληση, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Επίσης προέκυψε ότι έχοντας διακριτούς ρόλους και δρώντας κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες, παραβίαζαν την κεντρική πόρτα των οικιών, σπάζοντας τον ομφαλό της κλειδαριάς και αφαιρούσαν διάφορα αντικείμενα, εκμεταλλευόμενοι συνήθως τη νυχτερινή κατάκλιση των ενοίκων.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 1 φυσίγγιο πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 9 χιλιοστών, στην κατοχή του 40χρονου,
  • 5 κινητά τηλέφωνα, εκ των οποίων τα 2 αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους,
  • 4 κάρτες SIM και 1 κάρτα μνήμης και
  • διάφορα είδη ένδυσης.

Όπως προέκυψε, σε βάρος του 29χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης με συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών για ιδιαίτερα διακεκριμένη ληστεία σε οικία σε χωριό της Πιερίας, που είχε γίνει την 11.12.2010 σε βάρος ζευγάρι ηλικιωμένων, καθώς και άλλες δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επίσης, σε βάρος του 40χρονου είχε σχηματισθεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, για διακεκριμένες περιπτώσεις, ενώ ο 47χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ' εξακολούθηση και αφού έκτισε μέρος της ποινής σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, απολύθηκε υπό τον όρο της υποχρεωτικής διαμονής στην Αλβανία.

Σημειώνεται ότι, ο 29χρονος και ο 47χρονος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και διέμεναν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.