ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αχαΐα: Συνελήφθησαν δύο άτομα για δουλεμπόριο - Κατασχέθηκε 1,5 εκατ. ευρώ (photos)

Αχαΐα: Συνελήφθησαν δύο άτομα για δουλεμπόριο - Κατασχέθηκε 1,5 εκατ. ευρώ (photos)

Συντονισμένη επιχείρηση πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο ατόμων, για εμπορία ανθρώπων.

Πρόκειται για έναν Έλληνα ηλικίας 51 ετών και έναν Ρουμάνο ηλικίας 41 ετών. Για την υπόθεση αναζητείται ακόμη ένας Ρουμάνος, συνεργός των δύο συλληφθέντων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αστυνομικοί του προαναφερθέντος διερεύνησαν καταγγελία δύο Ρουμάνων για εργασιακή εκμετάλλευση από ιδιοκτήτη επιχείρησης πτηνοτροφείου στην Αχαΐα, αιτούμενοι παράλληλα αρωγή και προστασία.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του τρέχοντος έτους, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία από τον αναζητούμενο Ρουμάνο ο οποίος εκμεταλλευόμενος την δεινή οικονομική τους κατάσταση τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στην Ελλάδα στο πτηνοτροφείο.

Όταν έφτασαν στην Πάτρα τους παρέλαβαν οι συλληφθέντες και τους μετέφεραν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Επίσης, τους παρατηρούσαν συνεχώς και με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους, προβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εργασιακή τους εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα ο 51χρονος έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα Ρουμάνο, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (11/3/2015), συνελήφθησαν οι δύο δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν επτά ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Κατά την έρευνα μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό του -1.595.115- ευρώ,
  • πολυτελές ΙΧΕ αυτοκίνητο,
  • πιστόλι με ενενήντα (90) φυσίγγια,
  • δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 51 Έλληνα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το έτος 2013.

Στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς , σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη Χώρα μας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Σχετικές ειδήσεις