ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Το σημείο της τελικής πρόβας των τρομοκρατών για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος»

Το σημείο της τελικής πρόβας των τρομοκρατών για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος»

Η τελική πρόβα για την ανατίναξη του εξωτερικού τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού, με στόχο την απόδραση των έγκλειστων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και ποινικών, έγινε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου, σε μαντρότοιχο από μπετό που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία έξω από τον Λουτρόπυργο κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Στη δοκιμή με τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν, πιθανότατα με βραδύκαυστο φυτίλι, συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Ξηρός, η Αγγελική Σπυροπούλου και ο Χρήστος Ροδόπουλος, ο οποίος στην τρομοκρατική οργάνωση ήταν γνωστός ως «Ιάσονας».

Η έκρηξη έγινε για να δοκιμαστεί η ισχύ της βόμβας, έτσι ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί παρόμοιος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε παγιδευμένο βαν στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Σπυροπούλου είχε αποτυπώσει σε φωτογραφία το αποτέλεσμα της έκρηξης και είχε στείλει αυτή τη φωτογραφία σε ηγετικό μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς» που είναι έγκλειστο στη φυλακή. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, άναψε το «πράσινο φως», ώστε να εκτελεστεί το σχέδιο.

Τα λόγια αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν πώς έγινε από τον Ξηρό και τους «πυρήνες» η δοκιμή με εκρηκτικά στον Λουτρόπυργο ως προσομοίωση για την ανατίναξη του τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού. Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής βρήκαν το σημείο της δοκιμής το οποίο βλέπετε στη φωτογραφία, μετά από έρευνα που έκαναν σε κωδικοποιημένες επιστολές της 22χρονης Αγγελικής και του «Ιάσονα» προς τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και σε σημειώσεις που βρέθηκαν σε lap top.

xir1

Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν στοιχεία από τον τοίχο τα οποία στάλθηκαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για να διαπιστωθεί εάν έγινε μία φορά δοκιμή, αλλά και τι εκρηκτικός μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε.

Σχετικές ειδήσεις