ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έφτιαξαν «μαϊμού» σύστημα προπληρωμένων καρτών και ρήμαξαν καταστηματάρχες

Έφτιαξαν «μαϊμού» σύστημα προπληρωμένων καρτών και ρήμαξαν καταστηματάρχες

Δύο ημεδαποί ηλικίας 43 και 53 ετών εξαπάτησαν δεκάδες καταστηματάρχες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις πουλώντας τους κάτι που δεν υπήρχε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι δράστες επικοινωνούσαν με ιδιοκτήτες καταστημάτων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) και υποδύονταν τους τεχνικούς.

Σϋμφωνα με τα λεγόμενά τους ανήκαν στο προσωπικό εταιρείας που είχε ήδη εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών για συναλλαγές στο internet. Έπειθαν τους επιχειρηματίες να εκδώσουν κάρτες των 100 ευρώ και μετά τους ζητούσαν τον κωδικό για να τις τσεκάρουν. Τους διαβεβαίωναν ότι οι κάρτες αυτές θα ακυρώνονταν μετά τον έλεγχο, κάτι που φυσικά δε γινόταν.

Οι εξαπατηθέντες ανακάλυψαν την κομπίνα όταν επικοινώνησαν με την εταιρεία, η οποία δε γνώριζε τίποτα από όλα αυτά. Εν τω μεταξύ οι δράστες είχαν εξαντλήσει τα χρηματικά ποσά των καρτών με αγορές στο internet.

Oι δράστες είχαν πλούσια δράση από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014 αφού έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον δώδεκα (12) περιπτώσεις εξαπατήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το συνολικό ποσό που αποκόμισαν.

Από την μεθοδική και συστηματική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των εμπλεκομένων.

Ωστόσο, σε σχετικές αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δραστών, δεν κατέστη δυνατός στις διευθύνσεις κατοικίας τους καθώς μετακόμιζαν συνεχώς προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εφάρμοζαν συνεχώς την παραπάνω μεθοδολογία δράσης και τα ποσά που αποκτούσαν τα χρησιμοποιούσαν – εξαργύρωναν, σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συναφής ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ομοειδή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σχετικές ειδήσεις