ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Διάλογοι - σοκ των δημοσιογράφων - εκβιαστών: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά, θα σε γ@#$*?»

Διάλογοι - σοκ των δημοσιογράφων - εκβιαστών: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά, θα σε γ@#$*?»

«Κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκουκαι των δημοσιογράφων ΤάκηΜουσσάκαι Χρήστου Φράγκουοι αξιωματικοί που χειρίζονται την πρωτοφανή υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ Η ΕΛ. ΑΣ - ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της σπείρας εκβιαστών ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που φέρονται να έπαιρναν από επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβούμενοι τη δημοσιότητα δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.

Η σκοτεινή δράση των αδίστακτων εκβιαστών

Η έρευνα του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε πριν από 35 ημέρες, όταν το κύκλωμα επιχείρησε να εκβιάσει μεγάλη ΔΕΚΟ.

«Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά που υπερέβαιναν τις 70.000 ευρώ το μήνα. Απειλούσαν ότι ''θα βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα'', ότι θα προβούν σε δημοσιεύσεις με προσωπικές λεπτομέρειες σε δεκάδες site που εμφανίζονταν να ελέγχουν, εάν οι ιθύνοντες των δημόσιων υπηρεσιών δεν υπέκυπταν», αναφέρει αξιωματικός που συμμετέχει στην έρευνα.

Ο ασκός του Αιόλου για την απίστευτη δράση των συλληφθέντων άνοιξε έπειτα από αναφορά υπαλλήλου ΔΕΚΟ προς τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας για τους αφόρητους και χυδαίους εκβιασμούς, ακόμα και απειλές, που δεχόταν.

Το κύκλωμα ζητούσε από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία το ποσό των 3.000 ευρώ το μήνα σαν διαφήμιση για καθεμία από τις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούσε. Οι δημοσιογράφοι φέρονται να επιχειρούσαν πρώτα να «στρατολογήσουν» τους εκάστοτε δημοσίους υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για τα κονδύλια διαφήμισης. «Αν μας δώσεις τα χρήματα που ζητάμε, θα σου δώσαμε το 1/3 του ποσού», φέρονται να έχουν πει σε υπεύθυνο επικοινωνίας μεγάλης ΔΕΚΟ.

Όταν στο Τμήμα Εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες για τη δράση των δημοσιογράφων - εκβιαστών σήμανε συναγερμός.

Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας ήρθαν άμεσα σε επικοινωνία με τους διευθύνοντες συμβούλους όλων των ΔΕΚΟ και των τραπεζικών ιδρυμάτων και τους έδωσαν οδηγία να μην αποθαρρύνουν απόπειρες προσέγγισής τους, ώστε οι εκβιαστές να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο στο τηλέφωνο.

Οι ιθύνοντες των ΔΕΚΟ, υπακούοντας στις οδηγίες των αξιωματικών, άρχισαν να ρωτάνε σε ποιες ιστοσελίδες θα δημοσιευθούν οι υποτιθέμενες διαφημίσεις ή ποια ΜΜΕ είναι υπό τον έλεγχό τους.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου των μελών της σπείρας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο των υπόπτων, αλλά και να αποκαλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Χθες, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών προχώρησαν στη σύλληψη του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων Τάκη Μουσσά και Χρήστου Φράγκου.

Είχε προηγηθεί κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς θύμα εκβιασμού κατέβαλε μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε απαιτηθεί, έπειτα από «έγκριση» των αστυνομικών.

Έρχονται και νέες συλλήψεις...

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.

«Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι, θα σε ?γ@#$*?, θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες, χυδαίες απειλές έχει πιάσει ο «κοριός».

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, στα οποία υπάρχουν και καταθέσεις θυμάτων και προέδρων ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι πιέσεις που ασκούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν αφόρητες. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές, ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα.

Αν το θύμα προέβαλλε αντίσταση και δεν προτίθετο να καταβάλει τα χρήματα ως διαφήμιση στα ΜΜΕ των δημοσιογράφων, τότε δεχόταν καταιγισμό τηλεφωνημάτων με χυδαίο περιεχόμενο.

Τα στελέχη των δημοσίων οργανισμών απειλούνταν ότι θα δουν δημοσιευμένα τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως την οικογενειακή τους κατάσταση, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τα φορολογικά τους στοιχεία, ακόμα και ότι θα σταλούν διωκτικές αρχές σε επιχειρήσεις οικείων τους για να τους βεβαιώσουν φορολογικές παραβάσεις και να τους επιβάλουν εξοντωτικά πρόστιμα.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν ήταν... λαλίστατοι στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχουν παραδώσει στους αστυνομικούς πληροφορίες και για άλλα κακουργήματα πέραν των εκβιασμών.

«Ερευνούμε τώρα την πορεία τους και στο παρελθόν και αναμένουμε να εμφανιστούν κι άλλοι να καταθέσουν», λέει πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων