ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έβρος: Με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές - Καθημερινές οι συλλήψεις διακινητών

Έβρος: Με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές - Καθημερινές οι συλλήψεις διακινητών

Καθημερινές τείνουν να γίνουν οι συλλήψεις διακινητών και ο εντοπισμός προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η πιο πρόσφατη σύλληψη αφορά 37χρονο υπήκοο Βουλγαρίας ο οποίος εντοπίστηκε χθες (2/3/2016) στην Εθνική Οδό Ορμενίου - Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, να μεταφέρει 14 Σύρους πρόσφυγες σε Ιδιωτικής Χρήσης Φορτηγό αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες.

Οι συνεχιζόμενες και συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα μέσω του Έβρου καταγράφονται ευκρινώς στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των συλληφθέντων στο νομό Έβρου ανήλθε στους 539 από τους 33 που είχαν συλληφθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2015, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 1533,33%.

Τη σύλληψη ακολουθεί η καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων των προσφύγων και η ολιγόωρη φιλοξενία τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών οι συλληφθέντες είτε μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας- κράτησης στο εσωτερικό της χώρας, είτε προμηθεύονται ως πρόσφυγες τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση του ταξιδιού τους προς «τη γη της επαγγελίας».

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Έβρος είναι η περιοχή διέλευσης και όχι εγκατάστασης, μέχρι σήμερα, των χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων που ακολουθούν το όνειρο αναζήτησης μίας νέας πατρίδας, οι τοπικές κοινωνίες και φορείς στο σύνολο του νομού, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλη τη χώρα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους κατά την εδώ παραμονή τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται δράσεις για τη συγκέντρωση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων μακράς διαρκείας, ειδών ένδυσης και φαρμάκων, τα οποία αποστέλλονται στους έχοντες ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο ειδικότερα τη συνδρομή των δήμων Καβάλας-Ελευθερούπολης που το τελευταίο διάστημα δέχονται μεγάλο όγκο προσφύγων, ο δήμος Αλεξανδρούπολης απηύθυνε πρόσκληση για τη συγκέντρωση των προαναφερθέντων ειδών, στο τριήμερο 2 έως 4 Μαρτίου. Τη σκυτάλη για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας αναλαμβάνει από τις 4 έως και τις 6 Μαρτίου το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, με τον προγραμματισμό δράσεων για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις δράσεις του Μουσείου συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση των επισκεπτών σε βάση δεδομένων με τα ονόματα 15.000 προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, που εγκαταστάθηκαν στον Έβρο το 1922, στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει την καταγωγή μελών της οικογενείας του ή να προσθέσει τη δική του προσωπική ιστορία.

Σχετικές ειδήσεις