ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στην ανακρίτρια ο «εγκέφαλος» της απάτης - μαμούθ με θύματα γνωστούς επιχειρηματίες

Στην ανακρίτρια ο «εγκέφαλος» της απάτης - μαμούθ με θύματα γνωστούς επιχειρηματίες

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή (13/05) ο κύκλος των απολογιών των πέντε συλληφθέντων, του διεθνούς κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών, με δεκάδες off shore εταιρείες.

Το διεθνές αυτό κύκλωμα μέσω funds και 60 εταιρειών off shore σε 15 χώρες - κυρίως στην Κύπρο - είχε καταφέρει να εξαπατήσει δεκάδες γνωστούς Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος έχασε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και συνταξιούχους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, το κατώφλι της 10ης τακτικής ανακρίτριας περνά ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Λίτινα, επιχειρηματία και επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα εξαπάτησης.

Οι υπόλοιποι τέσσερις αναμένεται να απολογηθούν το πρωί της Κυριακής (15/05).

Όπως είχε ανακοινώσει η αστυνομία, οι πέντε συλληφθέντες αποτελούνται από δύο άνδρες ηλικίας 53 και 48 ετών (συνδιευθύνοντες της οργάνωσης) και τρεις γυναίκες ηλικίας 48, 39 και 35 ετών (μέλη της οργάνωσης), οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατηγορούμενα για την υπόθεση είναι άλλα 18 άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες, δύο υπήκοοι Τουρκίας, δύο Κύπρου, ένας Ρωσίας και ένας Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.

Σε βάρος των -συνολικά- 23 κατηγορούμενων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εξαπάτησης επενδυτών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:

  • Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • Απάτη
  • Άμεση συνέργεια σε απάτη
  • Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα
  • Επιπλέον, εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.
  • Οι πέντε συλληφθέντες (δύο άνδρες και τρεις γυναίκες) οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας και ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Σχετικές ειδήσεις