ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έτσι δρούσε το μεγάλο κύκλωμα που πωλούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

Έτσι δρούσε το μεγάλο κύκλωμα που πωλούσε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

Την εξάρθρωση ενός μεγάλου εγκληματικού δικτύου που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. - Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 19 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 97 ΑΤΟΜΑ

Συγκεκριμένα, το κύκλωμα είχε στηθεί και δρούσε στις περιοχές γύρω από την πλατεία Αμερικής, τη Δροσοπούλου, τα Προπύλαια, τη Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας.

1

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, επρόκειτο για «πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν από την πρωτογενή παραγωγή ναρκωτικών, την εισαγωγή μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και αποθήκευσή τους, μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης».

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις αρχές του 2016, με συντονισμένο σχέδιο και προχώρησε βήμα – βήμα έως ότου καταφέρει να διακριβώσει όλο το πλέγμα και την σύνθεση του εγκληματικού δικτύου, να ταυτοποιήσει τα μέλη του και τελικά να καταλήξει σε μαζικές συλλήψεις με αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις εν λόγω περιοχές.

Αναλυτικότερα, ταυτοποιήθηκαν 143 μέλη εκ των οποίων συνελήφθησαν 97. Πρόκειται για άτομα αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής και ρουμανικής καταγωγής.

Από αυτά, τα 36 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και ήδη κρατούνται στις φυλακές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο ηγετικά μέλη του εγκληματικού δικτύου είναι επίσης κρατούμενοι στη φυλακή από παλαιότερες υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ άλλα 59 συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στις 25 και 26 Νοεμβρίου.

Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται ακόμη 46 άτομα, που αναζητούνται. Από αυτά, έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 30 άτομα αφρικανικής κυρίως καταγωγής που δραστηριοποιούνταν στην πώληση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρο της Αθήνας.

Ως χώρος συγκέντρωσης των διακινητών και ορμητήριο αποτελούσε μία καφετέρια στην πλατεία Αμερικής, της οποίας οποίας ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργάνωσης είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Όπως διαπιστώθηκε, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ήταν Αλβανός που βρισκόταν στη χώρα του. Τέσσερις ομοεθνείς του ήταν τα ηγετικά στελέχη-εντολείς της, ενώ τρεις Αλβανοί και τέσσερις Έλληνες είχαν αναλάβει την πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια χασίς. Τρεις Έλληνες ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά των ναρκωτικών μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, την ώρα που άλλα 20 άτομα (17 Αλβανοί, Έλληνας, Βούλγαρος και Ρουμάνος) είχαν οριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθήκευσής τους. Επιπλέον, 10 άτομα (έξι Αλβανοί, τρεις Έλληνες κι ένας Βούλγαρος) αποτελούσαν τους μεταφορείς των ναρκωτικών στους διακινητές-dealers. Στο τελικό επίπεδο ήταν το δίκτυο των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια εξάρθρωσης του δαιδαλώδους αυτού κυκλώματος έγιναν συνολικά 45 κατ’ οίκον έρευνες. Σε αυτές βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 433 κιλά και 400 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς, έξι κιλά χασίς υδροπονικής καλλιέργειας, 100 γραμμάρια ηρωίνης, φυτεία με 1.300 δενδρύλλια χασίς, δύο φυτείες με 300 δενδρύλλια χασίς υδροπονικής καλλιέργειας, μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας, 30.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητές της, καθώς και 10 αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες και φορτηγό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας η εν λόγω εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει τουλάχιστον έναν τόνο και 235 κιλά χασίς, ένα κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης, μισό κιλό ηρωίνης, μισό κιλό MDMA και οκτώ κιλά χασίς υδροπονικής καλλιέργειας.

Υπολογίζεται ότι μόνο κατά το διάστημα των αστυνομικών ερευνών το δίκτυο είχε αποκομίσει 19 εκατομμύρια ευρώ από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

Σχετικές ειδήσεις