ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: Ποιοι και γιατί ήθελαν τον γνωστό δικηγόρο νεκρό

Δολοφονία Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: Ποιοι και γιατί ήθελαν τον γνωστό δικηγόρο νεκρό

Πού αναζητά η Αστυνομία τους εκτελεστές του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου - Ο δικηγόρος έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες μέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια - Με ακάλυπτα πρόσωπα οι δολοφόνοι - Μαρτυρία - κλειδί από τον στενό συνεργάτη του

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών που χθες (12/10) πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154, στο κέντρο της Αθήνας.

zafeiropoulos3

Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν περίπου επτά το απόγευμα όταν οι δύο άνδρες χτύπησαν το κουδούνι του γραφείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου για προγραμματισμένο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ραντεβού. Αφού περίμεναν λίγο στην υποδοχή, οδηγήθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων όπου συζήτησαν με τον δικηγόρο και τον συνεργάτη του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο δολοφόνοι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και ζήτησαν από τον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να βγει από την αίθουσα προκειμένου να συζητήσουν κάτι προσωπικά. Μόλις έμειναν μόνοι μαζί του τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και την κοιλιά και έφυγαν τρέχοντας. Σύμφωνα πάντως με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικαστής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα.

Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία.

zafeiropoulos8

Τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο βρήκε αιμόφυρτο ο συνεργάτης του ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία. Κλιμάκια στελεχών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έφθασαν στο δικηγορικό γραφείο, μαζί με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που αρχικά επεδίωκαν να διαπιστώσουν αν η δολοφονική ενέργεια μπορεί να είχε τρομοκρατικές διαστάσεις. Συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ερευνούσαν εξονυχιστικά τον χώρο προς αναζήτηση τυχόν γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων των δραστών.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του άτυχου δικηγόρου.

«Βοήθεια μας σκοτώνουν»

Παράλληλα ένα άλλο πρόσωπο που την ώρα της δολοφονικής επίθεσης βρισκόταν στον ίδιο όροφο κατέθεσε πως άκουσε φωνές και συγκεκριμένα της φράση «Βοήθεια, μας σκοτώνουν».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

zafeiropoulos9

Ήταν συμβόλαιο θανάτου;

zafeiropoulos4
zafeiropoulos
zafeiropoulos11
zafeiropoulos10 copy

Ενοικιαζόμενους «ταξιδιώτες» εκτελεστές που υλοποίησαν συμβαόλαιο θανάτου ή «αδιάφορους εκδικητές», βλέπουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου, αναφέρει σήμερα (13/10) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οι αστυνομικές εκτιμήσεις για τους ηθικούς αυτουργούς κάνουν λόγο για «δυσαρεστημένους» ή «ριγμένους» πελάτες, οι οποίοι είτε έχασαν χρήματα, είτε την ελευθερία τους, σε κάποια ποινική ή αστική υπόθεση, που χειρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος.

Η άνεση με την οποία κινήθηκαν οι δύο δράστες, οι πυροβολισμοί σε στήθος και κεφάλι, αναδεικνύουν επαγγελματισμό, ενώ το ακάλυπτο της εμφάνισής τους, τα σπαστά ελληνικά, η αδιαφορία της ύπαρξης αυτόπτη μάρτυρα και καμερών ασφαλείας που ενδεχομένως τους έχουν καταγράψει, κάνει τους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση να εκτιμούν πως πρόκειται για δολοφόνους του εξωτερικού, οι οποίοι άμεσα θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή για αυξημένους ελέγχους στα σημεία φυγής με μέσα μεταφοράς και έρευνες σε υπόπτους, σύμφωνα με τα πρώτα χαρακτηριστικά των δραστών που έδωσε ο σοκαρισμένος συνεργάτης του άτυχου δικηγόρου. Από τα πρώτα στοιχεία οι αστυνομικοί σχεδόν απέκλεισαν την τρομοκρατική χροιά στην υπόθεση και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως πρόκειται για: «"δουλειά" της δουλειάς», υπονοώντας πως η δολοφονία σχετίζεται άμεσα με κάποια υπόθεση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Τι και πού ψάχνει η Αστυνομία

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση, αναζητούν προσωπικές σημειώσεις, μηνύματα sms, τηλεφωνικές επικοινωνίες του 52χρονου δικηγόρου, επιχειρώντας να εντοπίσουν εκείνες που χαρακτηρίζονται ύποπτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή επέκτασης των ερευνών προς χώρους και πρόσωπα, συμπληρώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Κομβική είναι η κατάθεση του 32χρονου στενού συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος φέρεται να άνοιξε στους δύο δράστες, να έμεινε μαζί τους μέχρι να τους δεχθεί ο δικηγόρος και συμμετείχε για περιορισμένο χρόνο στη συνάντησή τους πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί.

Ο νεαρός φαίνεται να είναι σοκαρισμένος, ωστόσο οι αστυνομικοί επιχειρούν σε πρώτο χρόνο να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών, ακόμη και ασήμαντες λεπτομέρειες που μπορεί όμως να είναι σημαντικές για την εξέλιξη των ερευνών, όπως επίσης και ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να είχε δεχθεί το θύμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά επιχειρείται να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν κλείσει «ραντεβού» θανάτου με τον άτυχο δικηγόρο ή ήταν μια «έκτακτη» προσέλευση συνάντησης για… νομικές συμβουλές. Παράλληλα προσπαθούν να αντλήσουν λεπτομέρειες από τον 32χρονο για τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την προφορά λόγου και λέξεις κλειδιά, που θα μπορούσαν να αναδείξουν χώρες προέλευσης.

Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψουν τους δολοφόνους και τα όσο διημείφθησαν, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένου να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και ότι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένως να βοηθήσει στην έρευνα.

Τι απέκλεισαν οι αστυνομικοί

Αν και στο σημείο του εγκλήματος έσπευσαν αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναζητώντας στοιχεία που θα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, γρήγορα απομακρύνθηκαν από το πεδίο των ερευνών καθώς φαίνεται ότι αυτό αποκλείστηκε από τα πρώτα στάδια των ερευνών, αναφέρει η εφημερίδα. Παρακολουθούν όμως διακριτικά τις έρευνες.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γεννημένος το 1965 και γιόρτασε τα γενέθλια του πριν λίγες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου.

Είχε σπουδάσει στο Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκούσε δικηγορία από το 1991.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών και μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ήταν γιος του αείμνηστου Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ ο αδελφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του συλλόγου το 2005 και σύμβουλος το 1996.

Ο δολοφονηθείς δικηγόρος, ασχολείτο με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα ματς στο ποδόσφαιρο», κ.ά..

Μαζί με τον Μάκη Βορίδη είχε εκπροσωπήσει και εκδότες εφημερίδων σε αστικές υποθέσεις.

Απέχουν οι δικηγόροι

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντά τους για μια εβδομάδα, από σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου έλαβαν οι δικηγόροι της Αθήνας, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και ως αντίδραση στην τυφλή δολοφονική βία κατά όσων ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα.

«Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου» αναφέρει η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προσθέτοντας: «Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».

Ομόφωνη καταδίκη

Όπως ήταν αναμενόμενο, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τη στυγνή δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Την άφατη οδύνη του για την απώλειά του 52χρονου δικηγόρου και την απερίφραστη καταδίκη για την στυγερή και άνανδρη δολοφονία του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τη στυγνή δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου. Άξιος δικηγόρος, διακεκριμένο στέλεχος της Ν.Δ. και πολύ καλός φίλος» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

«Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη ενέργεια σε βάρος του συναδέλφου του και μάλιστα εν ώρα εργασίας εξέφρασε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου.

«Η σημερινή δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου, αποτελεί μία άνανδρη και αποτρόπαια πράξη»

«Τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και οι δράστες της να συλληφθούν» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

«Η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αμέσως μετά την δολοφονία το βράδυ της Πέμπτης (12/10).

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Νίκο Τόσκα την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και την σύλληψη των εκτελεστών.










Σχετικές ειδήσεις