Θεσσαλονίκη: Ζωγράφος συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία (pics)

Θεσσαλονίκη: Ζωγράφος συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πήλινα αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού και την ελληνιστική περίοδο, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- στην κατοχή του συλληφθέντα.

Μια νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη ενός 67χρονου, ο οποίος διατηρεί κατάστημα-εργαστήριο ζωγραφικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τόσο στο σπίτι του όσο και στο κατάστημά του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πήλινα αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού και την ελληνιστική περίοδο καθώς και εικόνες της βυζαντινής περιόδου αλλά και του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών, ο 67χρονος συνελήφθη έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στο σπίτι και στο κατάστημα - εργαστήριο ζωγραφικής του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

   · Φορητή εικόνα με παράσταση των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (βυζαντινών χρόνων),

   - Φορητή εικόνα του Αγίου Αθανασίου (19ου αιώνα),

   - Τρίπτυχο το οποίο φέρει επιζωγράφιση (πιθανώς 19ου αιώνα),

   - Σταυρός από επιστύλιο τέμπλου (19ου αιώνα),

   - Παλαίτυπο (Πράξεις Αποστόλων), εκδόσεις Φοίνικος, εκ Βενετίας (1861)

   - Πήλινη γυναικεία κεφαλή (πιθανώς ελληνιστικής περιόδου)

   - Πήλινη χειροποίητη άωτη κεφαλή (πιθανώς ύστερης εποχής του χαλκού)

   - Πήλινο χειροποίητο αλάβαστρο με δικτυωτή διακόσμηση (πιθανώς ύστερης εποχής του χαλκού),

   Δύο πήλινοι χειροποίητοι αμφορίσκοι, ένας εκ των οποίων με γραπτή διακόσμηση (πιθανώς ύστερης εποχής του χαλκού)

Τα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία, και ο 67χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

PHOTO GALLERY