ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Βόμβα στο Εφετείο: Ήθελαν... αίμα οι τρομοκράτες!

Βόμβα στο Εφετείο: Ήθελαν... αίμα οι τρομοκράτες!

Βόμβα Εφετείο: Ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα συγκλονίζει την «καρδιά» της Αθήνας - Τέσσερις τρομοκράτες ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτήριο του Εφετείου - Αναστέλλονται σήμερα όλες οι λειτουργίες του Εφετείου- Ισοπεδώθηκε η πρόσοψη - Πυροβόλησαν κατά του ειδικού φρουρού, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε στις 02:50 προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο σε ιστοσελίδα που ενημέρωνε ότι υπάρχει βόμβα στο Εφετείο και έδινε χρονικό περιθώριο 40 λεπτά για την έκρηξη.

Πυροβόλησαν κατά του φρουρού

Τον φύλακα του κτηρίου του Εφετείου πυροβόλησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης τα ξημερώματα, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει, ενώ λίγο μετά τις 9.00 βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια και το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν.

4328743

Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτήριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα». Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την επίθεση στο Εφετείο εγκληματική πράξη, αποτρόπαια και καταδικαστέα.

«Γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία εξερράγη στις 03:25, προξενώντας σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου και σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών.

Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Το χρονικό της βομβιστικής επίθεσης

Άμεσα στο σημείο έφτασαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ στο Εφετείο από την πρώτη στιγμή έσπευσε ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ενώ, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ο εκρηκτικός μηχανισμός έσκασε 5 λεπτά νωρίτερα.

Οι αξιωματικοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών κάνουν λόγο για ωρολογιακό μηχανισμό μεγάλης ισχύος και μετέφεραν τα υπολείμματα στα εργαστήρια για να διαπιστώσουν τι είδος εκρηκτικής ύλης χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr το χτύπημα θυμίζει επίθεση της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

4328729

Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ πολλοί κάτοικοι σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους. Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Καλλιόπη Χαβέλα, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «ο καπνός από τη βόμβα στο Εφετείο φαινόταν από μακριά, δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη».

4328719

Η δημοσιογράφος που κατοικεί επί της Αλεξάνδρας, διαγωνίως απέναντι από το κτήριο του Εφετείου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι «όλοι οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ενώ άμεσα αποκλείστηκε η κυκλοφορία στην Αλεξάνδρας από δύο περιπολικά».

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί»

«Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας θα εξεταστεί όλο το υπάρχον υλικό από κάμερες ασφαλείας, τόσο του κτηρίου, όσο και άλλων κτηρίων πέριξ του Εφετείου.