ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τετραήμερη επίσκεψη σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Τετραήμερη επίσκεψη σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, από 18 έως 21 Ιουνίου 2018, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Η.Π.Α. (Ουάσινγκτον – Νέα Υόρκη), συνοδευόμενος από την Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γενική Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αριστείδη Σταμούλη, Προϊστάμενο του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου (NCB) Ιντερπόλ Αθηνών.

Στην Ουάσινγκτον, ο κ. Αρχηγός είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Michael Evanhoff, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department Homeland Security), με τον Εκτελούντα χρέη Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Ερευνών (HSI) Derek Benner και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Υποδιευθυντή του FBI David Bowdich.

Περαιτέρω, ο κ. Αρχηγός ξεναγήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Στόχευσης (National Targeting Center) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και είχε ενημέρωση από αρμόδιους της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων σχετικά με την αποστολή, τη λειτουργία και τις δράσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων/Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (ICE/ HSI).

Στις συναντήσεις αυτές, που έγιναν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών Αρχών Ελλάδας -Η.Π.Α., καθώς και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω εμβάθυνση της. Ειδική μνεία έγινε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Τέλος θετικά σχολιάστηκε η επιτευχθείσα πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος Visa Waiver (VWP).

Στην Ουάσινγκτον ο κ. Αρχηγός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Λαλάκο Θεοχάρη, τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις και επαφές του, ενώ ενημερώθηκε σφαιρικά τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις με τις Η.Π.Α. όσο και για τη δράση της ομογένειας.

Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της ομογένειας, σε σχέση με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου.(σχετική ανάρτηση, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στα social media).

Επιπλέον, o κ. Αρχηγός επισκέφτηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τις προκλήσεις του πολύπλοκου έργου της Ελληνικής Αστυνομίας (σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής).

Η επίσκεψη του κ. Αρχηγού στις Η.Π.Α. ολοκληρώθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Νέας Υόρκης (NYPD), όπου περιηγήθηκε στο Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων και Ασφάλειας και συνομίλησε με υψηλούς αξιωματούχους. Επιπλέον παρακολούθησε επιχείρηση αστυνόμευσης από πλωτό σκάφος του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Υόρκης ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών και επισκέψεων συνοδευόταν από αξιωματικούς Αστυνομίας ελληνικής καταγωγής.