ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελία Πρωτοδικών: «Πράσινο φως» για την εκκένωση του ΒΟΞ

Εισαγγελία Πρωτοδικών: «Πράσινο φως» για την εκκένωση του ΒΟΞ

Το πράσινο φως για την για εκκένωση του κτηρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια, το οποίο αποτελεί την άτυπη έδρα του Ρουβίκωνα, άναψε η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από τα στελέχη της Ασφάλειας να διερευνήσουν εάν στην περίπτωση της κατάληψης του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το εμπόδιο της απροθυμίας των διοικήσεων του ΙΚΑ (στο οποίο ανήκει το ακίνητο) να ζητήσουν την εκκένωση του χώρου και την ποινική δίωξη των καταληψιών.

Μάλιστα αυτή η απροθυμία των διοικούντων σε ΙΚΑ και ΕΦΚΑ υπήρξε επί σειρά ετών το εμπόδιο στα όποια σχέδια εκκένωσης του ακινήτου. Μάλιστα το α’ εξάμηνο του 2018 η τότε διοίκηση του ΙΚΑ είχε λάβει κλήση για κατάθεση στο πλαίσιο έρευνας που είχε ανατεθεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και αφορούσε το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης που διώκεται όχι αυτεπαγγέλτως αλλά μετά την υποβολή μήνυσης από τον ιδιοκτήτη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τότε καλέσει τη διοίκηση του οργανισμού να πάρει θέση: «Θέλετε να πάρετε πίσω το ακίνητό σας;» και «Επιθυμείτε την ποινική δίωξη των καταληψιών;» ήταν τα ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δώσει απάντηση.

Οι τότε διοικούντες τον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς της εισαγγελίας και της αστυνομίας, δεν είχαν πάει στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν. Αντ’ αυτού, είχαν αρχικά κοινοποιήσει τη διαδικασία συντάσσοντας επιστολή την οποία είχαν στείλει, μεταξύ άλλων, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αλλού.