ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αμβρόσιος: Αθώωση του πρώην Μητροπολίτη πρότεινε ο εισαγγελέας για τα σχόλια κατά ομοφυλόφιλων

Αμβρόσιος: Αθώωση του πρώην Μητροπολίτη πρότεινε ο εισαγγελέας για τα σχόλια κατά ομοφυλόφιλων

Την εν μέρει αθώωση του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών, με αφορμή ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, όπου καταφερόταν κατά των ομοφυλόφιλων με την περιβόητη φράση «φτύστε τους» εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο ανώτατος εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών», τόνισε στην αγόρευσή του ο κ.Μπρακουμάτσος.

Επιπλέον, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απορριφτεί η αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη, ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

«Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός.Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας», επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή.

Αντίθετα,οι δικηγόροι του πρώην Μητροπολίτη ανέπτυξαν όλα τα νομικά επιχειρήματα ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Αμβρόσιο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των ομοφοβικών σχολίων του. Πρωτόδικα είχε αθωωθεί, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση.

Ο Μητροπολίτης ήταν κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τοπαλούδη: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις! Τα σκισμένα ρούχα και οι φωνές στο σπίτι της φρίκης

Σχετικές ειδήσεις