ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προανακριτική: Άφαντος ο μάρτυρας «Σαράφης» - Αποχώρησαν από τη ΓΑΔΑ οι βουλευτές

Προανακριτική: Άφαντος ο μάρτυρας «Σαράφης» - Αποχώρησαν από τη ΓΑΔΑ οι βουλευτές
Intime News

Λίγο μετά τις 18.30 την Τρίτη τα μέλη της προανακριτικής αποχώρησαν από το κτήριο της ΓΑΔΑ, ενώ παραμένει σε ισχύ το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να μεταβεί στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του.

Αστυνομικοί έψαξαν στο σπίτι του προστατευμένου μάρτυρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Τα μέλη της Προανακριτικής αποχώρησαν στις 6.30 το απόγευμα θα επιστρέψουν και αύριο Τετάρτη στην ΓΑΔΑ στις 16:00, οπότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος, με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση».

Αντιδράσεις των μελών Προανακριτικής

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή μελών της Προανακριτικής, με τον κ. Θάνο Πλεύρη, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει έξω από τη ΓΑΔΑ:

«Σήμερα είχε οριστεί εξέταση με το ίδιο καθεστώς από τις εισαγγελικές Αρχές. Άρα ο τρόπος, όπως ορίζεται από τη διάταξη προστασίας. Δεν προσήλθε (σ.σ. ο «Σαράφης»), μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο όπως θέλει. Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του, δεν κατέστη δυνατή».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η Επιτροπή «διέκοψε για άλλη μέρα, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα. Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής περίμεναν τον προστατευόμενο μάρτυρα, οποίος όμως, «αρνήθηκε επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου τόνισε: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες των προστατευόμενων μαρτύρων, αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας».

«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά την αλήθεια με εντολή της Βουλής, αλλά από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους θεσμούς και τους αρμούς της εξουσίας όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά δηλώνουν. Αυτό τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ερευνώμενη υπόθεση».

Τα κόμματα που ζήτησαν καταθέσεις «χωρίς κουκούλα»

Με την έναρξη πάντως, της χθεσινής (17/02) συνεδρίασης της Προανακριτικής, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να καταθέσουν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με το ΚΚΕ να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να καταθέσουν χωρίς τις κωδικές τους ονομασίες, αλλά με τα πραγματικά τους ονόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τον Σπύρο Λάππα, σύμφωνα με πληροφορίες, να απειλεί με αποχώρηση απο την εξέταση αν αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», φέρεται να είπε, ενώ κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πρότειναν να μην εξεταστούν καν από την Επιτροπή, καθώς ό,τι είχαν να πουν, το είπαν.

«Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε πως «έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο».

Ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ επέμεινε ότι ο κ. Σοφουλάκης τους εξέτασε δια ζώσης, χωρίς κάλυψη και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε το έγγραφο της ΓΑΔΑ που αποδεικνύει τα λεγόμενα του.

«Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσο προς ημάς όσο και προς το πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής καθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκειμένης υποθέσεως έγγραφο, το οποιό συντελεί στην ανακάλυψη της αλήθειας», ανέφερε στην επιστολή του προς την Ελένη Τουλουπάκη ο Ευάγγελος Ζαχαρής.

Ο Θανάσης Πλεύρης ζήτησε, παράλληλα, να επιστραφεί η επιστολή της κ. Τουλουπάκη με τις «νουθεσίες» προς την Προανακριτική Επιτροπή, κρίνοντάς το ως «προσβλητικό». Όπως, φέρεται να είπε, «επισημαίνοντας κίνδυνο εκφοβισμού και αντεκδίκησης κατά των μαρτύρων, μας θεωρεί γκάνγκστερ που από εμάς που θα εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε, η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία, χωρίς προστασία τους εξέτασε ο Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπακη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξετασθούν όπως τους εξέτασε ο Σοφουλάκης».