ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Εισαγγελέας: Να απορριφθούν τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ελαφρυντικά

Δίκη Χρυσής Αυγής - Εισαγγελέας: Να απορριφθούν τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ελαφρυντικά

Δίκη Χρυσής Αυγής: H συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα στις 12:30, με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών - Μερικά λεπτά μόνο διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας για τα ελαφρυντικά αφού η κυρία Οικονόμου ζήτησε την συλλήβδην απόρριψη των ελαφρυντικών των καταδικασθέντων εξαιρώντας μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας είπε πώς η υπεράσπιση των τριών συγκεκριμένων βουλευτών αιτήθηκε την ελαφρυντική περίσταση του παλαιότερου ποινικού κώδικα (άρθρο 187/παρ.6) που προβλέπει ευνοϊκότερη ποινή σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχουν άλλη κατηγορία η οποία να σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Όπως είπε η κυρία Οικονόμου «είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

«Έκρηξη» στο δικαστήριο

Η τοποθέτηση αυτή της κυρίας Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση».

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: «Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις καταδικασθέντες.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο καταδικασθέντα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Οι ποινές

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Η μητέρα - σύμβολο του Παύλου Φύσσα

Εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά

Από το απόγευμα της Τετάρτης οι κριθέντες ως ένοχοι βλέποντας ότι βρίσκονται προ των πυλών των φυλακών μέσω των συνηγόρων τους εκλιπαρούν για ελαφρυντικά. Σύμφωνα λοιπόν με την υπεράσπιση Μιχαλολιάκου, ο γ.γ του μορφώματος «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο τελευταίος «λοιδορήθηκε».

Παράλληλα τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων». Μάλιστα οι προαναφερθέντες αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησαν ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν ζήτησαν ο Νίκος Μίχος και ο Μιχάλης Αρβανίτης.

«Έχει παράξει έργο» ο Μιχαλολιάκος

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε» ανέφερε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κάνοντας λόγο για «ιδεολογικό δικαστήριο» και επιμένοντας ότι «δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Έχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» είπε ο συνήγορός του καταλήγοντας ότι «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

«Λοιδορήθηκε» ο Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί». Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

«Σύννομο βίο» αιτήθηκαν Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος». Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε ο Γιάννης Λαγός

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Τι ελαφρυντικά ζητούν Κούζηλος, Κουκούτσης, Γρέγος, Αρβανίτης, Ηλιόπουλος, Γερμενής

Οι πρώην βουλευτές Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του γραμμή, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πρώην βουλευτών Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Όσον αφορά τον Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησαν να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα «αξιοσέβαστο» άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.

Αναφορικά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασθείς για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησαν κατά περίσταση τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τέσσερα ελαφρυντικά ζήτησε ο Νίκος Μίχος

Τέσσερα ελαφρυντικά ζήτησε ο Νίκος Μίχος, μεταξύ των οποίων και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων» ο Μπαρμπαρούσης

«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» ανέφερε ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ζητώντας τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Δείτε αναλυτικά τους χάρτες