ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χρυσή Αυγή: Ο επιθανάτιος ρόγχος - Τα πρόσωπα της ιστορικής έδρας

Χρυσή Αυγή: Ο επιθανάτιος ρόγχος - Τα πρόσωπα της ιστορικής έδρας

Η 22α Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους αδιαμφισβήτητα είναι μια μέρα με ιστορικό πρόσημο. Μια μέρα που ανεξίτηλα θα γραφτεί στις σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που οδήγησε στη φυλακή τον ηγετικό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», υψηλόβαθμα στελέχη της και τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά σηματοδοτεί πολλά και σημαντικά τόσο ως προς το νομικό της σκέλος όσο και ως προς το κοινωνικοπολιτικό της περιεχόμενο.

Νομικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη με αμερόληπτα, αμιγώς δικαιοδοτικά κριτήρια. Τα στοιχεία που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δίκης, ήταν συντριπτικά και για το λόγο αυτό οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι τελέσεως βαρύτατων αδικημάτων και καταδικάστηκαν σε καθείρξεις.

Κοινωνικά, ικανοποιήθηκε το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» που είχε αποτυπωθεί συλλογικά. Η Δικαιοσύνη απέδειξε, ότι δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνία. Οι λειτουργοί της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της με ρόλο ενεργό και λόγο ουσιαστικό.

Σε πολιτικό επίπεδο, αποδείχθηκε περίτρανα, ότι νεοναζιστικά ή κάθε είδους ακραία μορφώματα, που επιχειρούν να απειλήσουν τη Δημοκρατία, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ουσία του πολιτεύματος. Ακόμη και αν πρόσκαιρα βρίσκουν κοινοβουλευτική έκφραση εγκληματικά στοιχεία, που ενδύονται πολιτικού μανδύα, αυτά δεν έχουν θέση στην ευνομούμενη κοινωνία μας.

Ποιοι ήταν όμως οι παράγοντες αυτής της πολύχρονης δικαστικής διαδικασίας; Ποιο ήταν το «πρόσωπο» της έδρας;

Την ιστορική έδρα του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών αποτελούσαν: Η εμβληματική πρόεδρος, αρεοπαγίτης, σήμερα, Μαρία Λεπενιώτη και οι εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος. Αναπληρώτρια πρόεδρος ήταν η Μαρία Βάρκα και αναπληρωματικό μέλος της έδρας ο Δημήτρης Ανέστης.

Στην εισαγγελική έδρα βρίσκονταν η Αδαμαντία Οικονόμου και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος.

Γραμματέας της έδρας ήταν ο Γιώργος Ντερζής που έφερε εις πέρας με συνέπεια μια άκρως απαιτητική διαδικασία.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η επιβλητική παρουσία της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο για μετατροπή της δικαστικής αίθουσας σε πεδίο αντεγκλήσεων. Άτεγκτη, με επιστημονική επάρκεια, γνώριζε καλά την υπόθεση, κρατούσε ίσες αποστάσεις και διέθετε το ειδικό βάρος αλλά και την πλούσια πείρα για να διευθύνει μια πολυπρόσωπη δίκη, με έντονα επεισόδια κατά την οποία εξετάστηκαν 216 μάρτυρες, αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι και αγόρευσαν επί μακρόν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η Μαρία Λεπενιώτη γεννήθηκε το 1958, εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα τον Απρίλιο του 1984, προήχθη στο βαθμό του εφέτη τον Δεκέμβριο του 2006 και μεσούσης της δίκης προήχθη στο βαθμό της αρεοπαγίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου.

Η εφέτης Γεσθημανή Τσουλφόγλου που ξεχώρισε επίσης με τις εύστοχες ερωτήσεις της προς τους παράγοντες της δίκης γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια. Εισήλθε στον δικαστικό κλάδο τον Ιανουάριο του 1997. Προήχθη στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών τον Μάιο του 2009. Υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια και έπειτα στην Αθήνα.

Ο εφέτης Ανδρέας Ντόκος, λειτουργούσε συμπληρωματικά ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα. Γεννημένος το 1963, τελείωσε τις σπουδές του και αρκετά χρόνια μετά αποφάσισε να αφήσει πίσω του τη δικηγορία. Έτσι, τον Οκτώβρη του 1995 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα. Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών προάγεται τον Μάιο του 2009, ενώ στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκεται την τελευταία πενταετία.

«Συμμαθητής» με τον Ανδρέα Ντόκο, ήταν το αναπληρωματικό μέλος της έδρας Δημήτρης Ανέστης. Εισήλθε την ίδια περίοδο στον κλάδο. Τον Φεβρουάριο του 2009 προάγεται στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και τον Μάιο του 2014 στο βαθμό του εφέτη. Η αναπληρώτρια πρόεδρος, Μαρία Βάρκα γεννήθηκε το 1957. Τον Ιανουάριο του 1985 εισάγεται στη Σχολή Δικαστών. Στο βαθμό του εφέτη προάγεται τον Φεβρουάριο του 2008 και μετατίθεται στο Εφετείο Αθηνών.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία χαρακτηρίστηκε μέχρι και «εισαγγελέας υπεράσπισης» λόγω της απαλλακτικής πρότασής της κόντρα στο βούλευμα και στην απόφαση του δικαστηρίου γεννήθηκε το 1956. Εισήλθε στο Σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών. Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο.

Σε αντίθεση με την εισαγγελέα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος έκανε καίριες ερωτήσεις για τη διερεύνηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. Γεννήθηκε το 1961, εισήχθη στο Σώμα τον Μάρτιο του 1993 και προήχθη στο βαθμό του εισαγγελέα πρωτοδικών τον Αύγουστο του 2003. Υπήρξε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε αντεισαγγελέας εφετών. Υπήρξε ο συντάκτης της εισήγησης «καταπέλτη» για την υπόθεση του σκανδάλου της Energa – Hellas Power, με την οποία ζητούσε την παραπομπή σε δίκη 25 ατόμων.

Η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε πολλά εμπόδια που συνέβαλαν σημαντικά στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της.

Εκτός του όγκου της δικογραφίας– αρκεί να αναφερθεί πως το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte – υπήρξε αρχικά ζήτημα με τη στέγασή της, κατόπιν το 2016 σημειώθηκε η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, ενώ η διαδικασία καθυστέρησε και το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Η νέα τουρκική NAVTEX και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου - Πού το πάει ο Ερντογάν;