ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Ασυμβίβαστο το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδήγησης με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου

ΣτΕ: Ασυμβίβαστο το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδήγησης με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου
InTime

Με τη βούλα του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν  παράλληλα να ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Οι δικαστές έκριναν συνταγματικό το νόμο 4413/2016 ο οποίος καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές Οδηγών) με αυτό του δημοσίου κ.λπ. υπαλλήλου.

Σημειώνεται, ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 22 εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι παράλληλα είχαν την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, ζητώντας να «εξαφανιστούν» οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψαν τις αιτήσεις τους, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική απόφαση για την παύση ισχύος των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, οι οποίες είχαν εκδοθεί μετά σε επιταγή του νόμου 4413/2016.

Στις εφέσεις τους υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει εκπαιδευτές χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο κ.λπ. και τελούν υπό ουσιωδώς όμοιες συνθήκες, ενώ ορισμένοι εκ των προσφευγόντων είναι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Ωστόσο, με τέσσερεις αποφάσεις (2675-2678/2020) το Δ´ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές τους, επαναλαμβάνοντας στην ουσία το σκεπτικό των εφετειακών αποφάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Εκτέλεσαν 30χρονη μέσα στο σπίτι της - Ήταν ερωμένη πολιτικού!