ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τέλος στην δικαστική διαμάχη Ηλία Βρεττού και δισκογραφικής - Απορρίφθηκε η εις βάρος του αγωγή

Τέλος στην δικαστική διαμάχη Ηλία Βρεττού και δισκογραφικής - Απορρίφθηκε η εις βάρος του αγωγή

Απορρίφθηκε η αγωγή γνωστής δισκογραφικής εταιρίας σε βάρος του Ηλία Βρεττού, με την οποία ζητούσε από τον τραγουδιστή 36.000 ευρώ. Η «διαμάχη» μεταξύ των δύο πλευρών ήταν απόρροια άλλης δικαστικής κόντρας με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Η αρχή της υπόθεσης βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω όταν η συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρία κυκλοφόρησε μια διασκευή από τον Ηλία Βρεττό του τραγουδιού «Ανείπωτα» του Δημήτρη Ζερβουδάκη, για την οποία ο τελευταίος προσέφυγε κατά της δισκογραφικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ληφθεί η έγκρισή του.

Το δικαστήριο δικαίωσε τον δημιουργό του τραγουδιού «Ανείπωτα» και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης πέτυχε το 2017 μέσω της δικαστικής οδού την παύση κυκλοφορίας και αναπαραγωγής του τραγουδιού του από τον Ηλία Βρεττό. Οι δικαστές έκριναν ότι πράγματι το κομμάτι είχε διασκευαστεί χωρίς την άδειά του δημιουργού, ενώ μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και στους δύο βαθμούς, η δισκογραφική εταιρία υποχρεώθηκε σε καταβολή αποζημίωσης στον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Δυνάμει της με αριθμό 1521/2017 απόφασης του Εφετείου Αθηνών κρίθηκε ότι στο μουσικό άλμπουμ με ερμηνευτή τον κ. Ηλία Βρεττό και με τον τίτλο «Άλλος άνθρωπος» περιλαμβάνεται σε παράνομη διασκευή το μουσικό δημιούργημα-τραγούδι με τίτλο «Τα ανείπωτα». Κρίθηκε ότι για την κυκλοφορία του ως άνω τραγουδιού του κ. Ηλία Βρεττού η παραπάνω δισκογραφική εταιρία ζήτησε από την «ΑΕΠΙ» και πέτυχε όλως παρανόμως την άδεια για επανεκτέλεση του μουσικού δημιουργήματος-τραγουδιού ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο για διασκευή» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Εφετείου, η οποία διέτασσε και την παύση κυκλοφορίας και απόσυρση του δίσκου.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η δισκογραφική στράφηκε κατά του Ηλία Βρεττού, ζητώντας του να καταβάλλει 36.000 ευρώ συνολικά, με το ποσό των 15.000 ευρώ να αντιστοιχεί σε αυτό που ήταν υποχρεωμένη η ίδια μαζί με την ΑΕΠΙ να καταβάλλει στον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Στην αγωγή της η δισκογραφική δήλωνε ότι είχε την πεποίθηση πως ο Ηλίας Βρεττός είχε λάβει την απαραίτητη έγκριση. Όπως υποστήριζε στο αγωγικό δικόγραφο, η εταιρία σύναψε σύμβαση με τον Ηλία Βρεττό τον Οκτώβριο του 2013 με την οποία εκείνος παραχωρούσε στην εταιρία το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός master tape, που παρήγαγε ο ίδιος και περιλάμβανε ηχογραφήματα που τραγουδούσε ο ίδιος. «Ο Ηλίας Βρεττός δήλωσε, αναλαμβάνοντας πλήρως τη σχετική ευθύνη έναντι της εταιρίας μας, ότι έχουν μεταβιβασθεί σε αυτόν όλα τα σχετικά δικαιώματα από τους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τις συμβολές των οποίων έγιναν τα τραγούδια» ανέφερε η δισκογραφική εταιρία.

«Η εταιρία ενεπλάκη σε μια χρόνια και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη παρότι δεν είχε ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο του άλμπουμ του Ηλία Βρεττού, και κλήθηκε να αποζημιώσει τον Δημήτρη Ζερβουδάκη για ένα προϊόν την παραγωγή του οποίου είχε αναλάβει αποκλειστικά ο ίδιος ο εναγόμενος και είχε παραδοθεί έτοιμο προς εκμετάλλευση» υποστήριζε η εταιρία, καταλήγοντας ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης η δισκογραφική «διασύρθηκε στο χώρο της δισκογραφίας ως δήθεν ασεβής απέναντι στα δικαιώματα των δημιουργών, στον κύκλο των οποίων είναι γνωστή η δικαστική μας διαμάχη και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η εταιρία καταπατά βάναυσα τα δικαιώματά τους στο βωμό του κέρδους».

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Βρεττός είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσε σε επανεκτέλεση του τραγουδιού εάν γνώριζε ότι δεν υπήρχε η έγκριση του Δημήτρη Ζερβουδάκη, υπογραμμίζοντας πως δόθηκε έγγραφη άδεια από την ΑΕΠΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ. αριθμόν 8393/2020 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της δισκογραφικής εταιρίας σε βάρος του τραγουδιστή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.