ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Κόκκινη κάρτα» του ΣτΕ στην ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για απόσπαση εργαζομένων σε χώρες της ΕΕ

«Κόκκινη κάρτα» του ΣτΕ στην ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για απόσπαση εργαζομένων σε χώρες της ΕΕ
InTime

«Κόκκινο» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δυο άρθρα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας σε Ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά στην απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών.

Σκοπός της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής οδηγίας είναι να διασφαλιστεί η προστασία των αποσπώμενων εργαζομένων από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της απόσπασης τους, με τη θέσπιση υποχρεωτικών διατάξεων ως προς του όρους εργασίας, της υγείας και τη ασφάλειας τους.

Το Έ Τμήμα του ΣτΕ, σε γνωμοδότησή του κρίνει ως προβληματικά τα επίμαχα άρθρα επειδή προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν την διπλή ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι στα άρθρα 7 και 8 του σχεδίου διατάγματος προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όσων εργοδοτών παραβιάσουν τις διατάξεις που προβλέπονται. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν: «Ενόψει της θέσπισης διοικητικών προστίμων, τα οποία, λόγω του αντικειμένου, της φύσεως και του ύψους τους, ενδέχεται να ισοδυναμούν με ποινική κύρωση, και της επιβολής σωρευτικώς ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του εργοδότη, όταν ο τελευταίος είναι φυσικό πρόσωπο και όχι επιχείρηση - νομικό πρόσωπο, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3, 4, 6, 10 και 12 του διατάγματος, επισημαίνεται στη Διοίκηση ότι τίθεται ζήτημα αντιθέσεως των ανωτέρω διατάξεων των άρθρων 7 και 8 του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος προς την αρχή “ne bis in idem” που κατοχυρώνεται στις διατάξεις του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1705/1987, και του άρθρου 50 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία απαγορεύει τη διπλή “ποινική δίωξη” ή καταδίκη του ίδιου προσώπου για την ίδια παραβατική συμπεριφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις ή ομίλους επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε κράτος που έχει υπογράψει τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και δεν είναι μέλος της ΕΕ. Αντίθετα, δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις εμπορικής ναυτιλίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 534 ευρώ: Έρχονται αλλαγές στις αναστολές - Σε ποιους εργαζόμενους κόβεται η ενίσχυση