ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τι λένε η γιατρός και η δικηγόρος του - Δικαστικός εμφύλιος για την υπόθεση

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τι λένε η γιατρός και η δικηγόρος του - Δικαστικός εμφύλιος για την υπόθεση

Ήταν Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου όταν γνωστοποιήθηκε η η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη κρατούμενος νοσηλεύεται έκτοτε σε κρίσιμη στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας, αφαιρώντας τον ορό αντιβίωσης, την μοναδική πηγή ενυδάτωσης που είχε.

«Μου επανέλαβε τη δήλωσή του που έκανε στην οικογένεια του – όπως με διαβεβαίωσε - στους γιατρούς της ΜΕΘ, Ότι σε περίπτωση που απωλέσει επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη» θα δηλώσει χθες το βράδυ η γιατρός της επιλογής του Κατερίνα Ντουζέπη

Στις 23 Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί εισαγγελική διάταξη με την οποία διατασσόταν η χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφερόταν ότι στόχος ήταν η εξασφάλιση «της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην εντατική στις 16 Φεβρουαρίου. Διένυε ήδη την 40ή μέρα απεργίας πείνας με αίτημα να επιστρέψει στο υπόγειο κελί των Φυλακών Κορυδαλλού, που είχε ήδη κρατηθεί 16 χρόνια και όχι στον Δομοκό όπου, όπως υποστηρίζει, μεταφέρθηκε εκδικητικά μετά από τις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας χθες σε ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο θέμα Κουφοντίνα, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δυνατόν ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησής του υπό την απειλή της αυτοχειρίας» συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει και εκβιάζει».

Λίγες ώρες αργότερα, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ με επιστολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απάντησε στην κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να προσφύγει σε βάρος της απόφασης μεταγωγής του. Μάλιστα, κάνει λόγο λόγο για ψεύδη ακόμη και για παραπλάνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί» εξηγεί η κ. Κούρτοβικ.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ότι από τις 28 Ιανουαρίου ο Δημητρης Κουφοντίνας «έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας».

Η συνήγορος του «Λουκά» της 17Ν κλείνοντας την επιστολή της εξήγησε όλες τις νομικές κινήσεις που έχουν γίνει, καταλήγοντας ότι δεν μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη αν δεν τους χορηγηθούν τα έγγραφα όλων των αποφάσεων που ζητούν.

Δικαστικός εμφύλιος» για τον Κουφοντίνα

Η υπόθεση Κουφοντίνα έχει προκαλέσει τριγμούς στους κύκλους των δικαστικών λειτουργών. Αρχικά, με ανακοίνωση του το προεδρείο της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων καλούσε την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον απεργό πείνας.

Ακολούθησε η παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ντογιάκου από μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που με επιστολή του υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωση «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

«Η δημόσια τοποθέτηση της ΕνΔΕ του κ. Σεβαστίδη υπέρ αιτημάτων συγκεκριμένου κατάδικου δεν είναι απλά μια αντικαταστατική ενέργεια. Συνιστά θεσμική εκτροπή». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Πρόεδρος Εφετών και τέως μέλος ΔΣ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Την ίδια ώρα, ο πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Σαλάτας, με επιστολή του ζητάει την ανάκληση της ανακοίνωσης της ΕΔΕ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας ότι «κανείς δικαστής δεν θα έπρεπε να λάβει θέση σε αυτή την εκκρεμή υπόθεση, η οποία αναμφισβήτητα έχει και πολιτικές προεκτάσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα