ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν μέλη γνωστής δικηγορικής εταιρίας που λειτουργούσε ως εισπρακτική

Στο ΣτΕ προσέφυγαν μέλη γνωστής δικηγορικής εταιρίας που λειτουργούσε ως εισπρακτική

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα και νομιμότητα των πειθαρχικών ποινών της αργίας αλλά και προστίμου που επιβλήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στον διαχειριστή και στη διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών γνωστής δικηγορικής εταιρείας που λειτουργεί ως εισπρακτική και  απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους.

Οι πειθαρχικές ποινές παύσης που τους επιβλήθηκαν (12 και 6 μήνες αντίστοιχα) και το πρόστιμο συνολικού ποσού 10.000 ευρώ, προέκυψαν έπειτα από καταγγελία δανειολήπτριας ότι με μη σύννομες ενέργειες τους παραβίαζαν την ιδιωτική και οικογενειακή της ζωή.

Οι προσφεύγοντας με τις αιτήσεις τους, που συζητήθηκαν σήμερα στην επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του ΔΣΑ ζητώντας να ακυρωθούν όλες οι πειθαρχικές αποφάσεις που τους επιβλήθηκαν, με το σκεπτικό ότι λειτουργούσαν με «εισπρακτική διαδικασία, που δεν υπάγεται στο έργο του δικηγόρου» και ενήργησαν κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Επαγγέλματος.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ ο νομικός τους παραστάτης έκανε λόγο για ποινές που παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της επαγγελματικής ελευθερίας. Από την πλευρά του, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και ο ΔΣΑ αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι έγινε το φρικτό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς στην Εύβοια