ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γιάννος Παπαντωνίου: Στον ανακριτή για την υπόθεση με τις έξι φρεγάτες - Γιατί κατηγορείται

Γιάννος Παπαντωνίου: Στον ανακριτή για την υπόθεση με τις έξι φρεγάτες - Γιατί κατηγορείται

Γιάννος Παπαντωνίου: Σε συμπληρωματική απολογία έχει κληθεί σήμερα ο Γιάννης Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, αφού ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική ανάκριση που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του υπό όρους, αλλά αναμένεται να ζητήσει προθεσμία. Η υπόθεση αφορά την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «μποναμά» από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού.

Ο ίδιος όπως και η σύζυγος και συγκατηγορούμενή του Σταυρούλα Κουράκου θα περάσουν και πάλι το ανακριτικό κατώφλι καθώς ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική ανάκριση που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Παπαντωνίου αποφυλακίστηκε λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, αλλά λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που ζητούσε την διενέργεια νέου κύκλου ερευνών.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, πριν καταλήξουν στην παραπομπή ή όχι σε δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του επίσης κατηγορούμενου επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη, έκριναν πως απαιτείται περεταίρω έρευνα επειδή δεν περιγράφεται με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, αντίθετη άποψη είχε διατυπώσει στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο αρμόδιος εισαγγελέας Κων/νος Σπυρόπουλος, ζητώντας την παραπομπή του πρώην υπουργού σε δίκη καθώς «αν και είχε γνώση, προχώρησε κατά παράβαση των καθηκόντων του στην άμεση, γρήγορη και απρόσκοπτη προώθηση των προσυμβατικών διαδικασιών, στη έγκριση και κατακύρωση του εν λόγω Εξοπλιστικού Προγράμματος ελαττώνοντας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και προκαλώντας σε βάρος του αντίστοιχη ζημία τουλάχιστον ύψους 381.578.580 ευρώ, όσο και το συνολικό καταβληθέν τίμημα όλου του εξοπλιστικού προγράμματος, δίχως να εξετάσει πριν την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων , κατά την κατάρτιση αυτών, όσο και μεταγενέστερα, καθ΄όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, οποιαδήποτε άλλη λύση, που να αποφέρει επιχειρησιακό όφελος στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λύκεια: Με σχολική κάρτα και self test επιστρέφουν οι μαθητές - Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Δημοτικά