ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Novartis: Απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση για τον Ιωάννη Αγγελή

Υπόθεση Novartis: Απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση για τον Ιωάννη Αγγελή
InTime

Υπόθεση Novartis: Απαλλακτική για τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή είναι η εισαγγελική εισήγηση προς αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ο εισαγγελέας εφετών Γιώργος Οικονόμου προτείνει να απαλλαγεί από την δίωξη για παράβαση καθήκοντος, ο κ. Αγγελής, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση με κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπενθυμίζεται, ότι η ποινική δίωξη αφορά στο ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση της Novartis, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τότε εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής, στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». Μάλιστα, στην εισήγηση του φέρεται να λέει: «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Ο κ. Οικονόμου φέρεται να κάνει λόγο για «κραυγαλέα αντίφαση» ως προς την ποινική του μεταχείριση του κ. Αγγελή, καθώς διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, «εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» .

Κατά συνέπεια ο εισαγγελέας που εξέτασε την υπόθεση πρότεινε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγελή αφού -κατά τον ίδιο- δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας